Nejrozšířenější minerál na Zemi dostal konečně jméno

To jsou paradoxy: nejrozšířenější minerál na Zemi byl pojmenován až nyní díky vzorku z meteoritu. Seznamte se - bridgmanit.

Bridgmanit odhalený v australském meteoritu
Bridgmanit odhalený v australském meteoritu
Zdroj: Nevadská univerzita

"Hledání tohoto minerálu probíhá již několik desetiletí, ale šlo hlavně o to najít správnou metodu," vysvětluje na webu Space.com Oliver Tschauner, mineralog z Nevadské univerzity v Las Vegas.

Perovskitová krystalická struktury se vytváří ve vrstvách spodního zemského pláště.Ačkoli minerál tvoří přibližně 38 procent objemu planety a vědělo se, že je jeho hlavní složkou hořčík železa, nemohl být prozkoumán, protože se ve stabilní formě vyskytuje uvnitř spodních vrstev zemského pláště za vysokých tlaků a teplot. Vědci tak znali nanejvýš laboratorně generované vzorky bridgmanitu.

V hloubce od 660 po 2600 kilometrů pod povrchem vytváří podle geologů křemičitan hořečnatý perovskitovou strukturu (specifická struktura krystalu), kterou si lze představit jako pole dvoj-pyramid spojených v rozích. Centra jednotlivých pyramid v mřížce jsou z křemíku, vrcholy a rohy jsou vyrobeny z kyslíku, a hořčík a železo jsou umístěny mezi dvoj-pyramidami. Přirozeně blíž k povrchu se však tento minerál nevyskytuje, protože při přechodu do vyšších vrstev se jednoduše přetváří na jiné minerály, a tak vědci neměli vzorek a nemohli jej oficiálně pojmenovat.

Proto se pátrání upřelo ze zemských hloubek do vesmíru, kde v podmínkách vysokorychlostních srážek může tento materiál vzniknout a ve formě meteoritu dopadnout na Zem. S postupným vylepšením měřících metod se nakonec podařilo vědcům izolovat minerál ukrytý v nitru Země a nazvat jej po nositeli Nobelovy ceny Percym Bridgmanovi.

Související články