Nejtěžší hvězda ve vesmíru

Hvězdný cvalík objevený britskými astronomy má 265krát vyšší hmotnost než Slunce. Ale nebude žít dlouho, jen asi tři milióny let.

Nejtěžší hvězda ve vesmíru
Nejtěžší hvězda ve vesmíru
Zdroj: archiv

Dvakrát těžší hvězdu, než jsou ty dosud známé, se podařilo objevit britským astronomům. Obr označený zatím pouze jako R136a1 má 265krát vyšší hmotnost než pozemské Slunce, které ve srovnání s ním vypadá jako trpaslík. Je otázkou, jak dlouho si hvězdný cvalík své prvenství udrží, počítačové modely naznačují, že jiné hvězdy mohou být ještě masivnější.

Ostatně i hvězda R136a1 byla kdysi těžší a za dobu své existence pohubla. Narodila se mnohem hmotnější. "Možná až 320krát ve srovnání se Sluncem," řekl BBC profesor Paul Crowther z Sheffield University a pro srovnání uvedl: "Pokud by ji někdo posadil do naší sluneční soustavy, přezářila by naše Slunce asi stejně, jako Slunce přezáří Měsíc."

Hvězda totiž intenzivně spaluje svou hmotu a jeho záře je desetmiliónkrát jasnější než u Slunce. "R136a1 je nyní ve středním věku a podstupuje intenzivní odtučňovací kúru," uvedl Crowther.

Crowtherův tým objevil hvězdu prostřednictvím nových pozorování na Velkém teleskopu v Chile a dat získaných z Hubblova vesmírného teleskopu. Obří hvězda se nachází v hvězdokupě relativně mladých, velkých a horkých hvězd.

R136a1 září 165 000 světelných let od Země v Magalhãesově mlhovině, což je jedna ze sousedních galaxií. Nachází se zde několik dalších žhavých hvězd, jejichž povrchová teplota je sedmkrát vyšší, než u Slunce - kolem 40 000 stupňů.

Nejtěžší, ale ne největší

Tyto hvězdy jsou také co do průměru větší než Slunce. R136a1 je větší "jen" třicetkrát, a není tak největším tělesem ve vesmíru. Vědci již dříve oznámili objev devadesátkrát větší hvězdy, která se navíc řítí vesmírem, ta ovšem není přes svůj obrovský průměr zdaleka tak masivní, jako nově objevená hvězda.

Vědci jsou si celkem jistí, že kolem tak hmotných a jasných hvězd nebudou planety. "Planetám trvá formování mnohem déle, než tyto hvězdy zaniknou. Ale i kdyby tam byly planety, tak tam určitě nebudou astronomové, protože noci by tam byly stejně jasné jako dny," zavtipkoval profesor Crowther. Ve vesmírném měřítku je život hvězd, jakou je R136a1, téměř bleskový - astronomové ho odhadují na pouhé tři milióny let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články