Největší dalekohled na světě se jmenuje ALMA. Bude pátrat po počátcích vesmíru

O budování největšího dalekohledu ALMA jsme vás informovali. 13. března bude slavnostně inaugurován a začne zkoumat neznámý vesmír. Jaké odpovědi asi najde?

Největší dalekohled na světě se jmenuje ALMA. Bude pátrat po počátcích vesmíru
Největší dalekohled na světě se jmenuje ALMA. Bude pátrat po počátcích vesmíru
Zdroj: archiv

Základní informace a zajímavosti o Atakamské velké milimetrové/submilimetrové anténní soustavě (ALMA), která bude 13. března slavnostně inaugurována.

Co o největším dalekohledu určitě nevíte

- ALMA, tedy Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, je nejvýkonnějším rádiovým interferometrem světa. Prostřednictvím soustavy antén pozoruje záření přicházející z vesmíru na vlnových délkách 0,3 až 9,6 milimetru. Po úplném dokončení převýší svou citlivostí a rozlišením všechny stávající systémy tohoto druhu.

- Zařízení bylo vybudováno v chilské poušti Atakama na planině Chajnantor, která leží v nadmořské výšce 5 000 metrů nad mořem. Toto extrémně suché a vysoko položené místo bylo zvoleno proto, že zemská atmosféra je zde pro rádiové záření na milimetrových a submilimetrových vlnových délkách téměř průhledná.

 Na velikosti záleží. Obří dalekohled ALMA dohlédne ve vesmíru nejdál

- ALMA nabídne pohled do chladných oblastí vesmíru, které jsou opticky neviditelné, avšak v milimetrové a submilimetrové části spektra jasně září. Do této části spektra, stojící na pomezí mezi infračerveným zářením a rádiovými vlnami, je posunuto záření nejvzdálenějších galaxií a rozsáhlých chladných mračen v mezihvězdném prostoru. Hlavním posláním radioteleskopu bude studium galaxií, jež se tvořily na počátku vesmíru, a průzkum chemického složení hvězd a planet ve fázi jejich vzniku.

- Základ interferometru ALMA tvoří 54 parabolických antén o průměru 12 metrů a tucet menších antén o průměru sedm metrů. Antény je možné po náhorní plošině přesouvat na různá stanoviště vzdálená 150 metrů až 16 kilometrů, díky čemuž má ALMA cosi jako "zoom". Z celkového počtu 66 antén již bylo na místo dodáno 56.

- Signály ze všech antén putují do tzv. korelátoru. Jde o jednoúčelový superpočítač, jenž obsahuje přes 134 milionů procesorů a dokáže provést 17 biliard operací za sekundu. Korelátor kombinuje a srovnává signály ze všech antén, díky čemuž ALMA funguje jako jediný obří dalekohled.

- Rozlišení interferometru ALMA je až desetinásobně vyšší než u Hubbleova kosmického dalekohledu. Kvůli dosažení co nejlepších výsledků pozorování musí být celý systém synchronizován s přesností na triliontinu (tedy miliontionu miliontiny) sekundy. Délka trasy, kterou zachycený signál putuje od antén do ústředního počítače, musí být známa s přesností odpovídající průměru lidského vlasu. Paraboly antén, které odrážejí přijatý signál, se nesmí od ideálního tvaru lišit o více než 20 mikronů, tedy o jednu padesátinu milimetru.

- ALMA je dosud největším a rovněž nejdražším pozemním astronomickým přístrojem všech dob. Náklady na jeho výstavbu se odhadují na 1,5 bilionu amerických dolarů.

Jak se vybírá místo pro vesmírný dalekohled? A kde taková území jsou?

- Vznikla v mezinárodní spolupráci východní Asie, Evropy, Severní Ameriky a Chile. Astronomové z účastnických zemí spolupracují díky regionálním centrům ALMA. V Evropě je hlavní regionální centrum v německém Garchingu nedaleko Mnichova, ostatní uzly se nacházejí v dalších evropských zemích včetně ČR (Astronomický ústav Akademie věd ČR Ondřejov).

- Výstavba interferometru ALMA byla slavnostně zahájena v listopadu 2003. První parabolická anténa do Chile doputovala v dubnu 2007. V květnu 2009 byl s pomocí dvou propojených antén proveden test zařízení. V září téhož roku byl první anténa dopravena na planinu Chajnantor. První obrázky ALMA pořídila v říjnu 2011, tedy v době, kdy disponovala teprve třetinou z plánovaných 66 antén.

Podívejte se na video ze slavné ALMY:

 

Úvodní foto: © ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články