Největší stromy na světě a překvapivá nová fakta. EXKLUZIVNĚ PRO NG

Stromolezec a specializovaný arborista měřil se svým týmem centimetr po centimetru sekvojovce obrovské a zjistil o nich překvapivá nová fakta.

Zdroj: Michael Nichols / NG

Na mírném svahu nad křižovatkou turistických cest v Národním parku Sequoia v nadmořské výšce asi 2 100 metrů v jižní části pohoří Sierra Nevada se tyčí obrovský strom. Jeho rezavě červený kmen pokrytý silnými vrstvami zvrásněné kůry má u báze průměr osm metrů.

Kdybyste chtěli zahlédnout jeho vrcholek nebo zakláněli hlavu, abyste si prohlédli tvar jeho koruny, bolelo by vás za krkem. To znamená, že strom je tak veliký, že ho jen stěží můžete spatřit celý. Před zhruba 90 lety ho lidé z obdivu pojmenovali Prezident. Je to sekvojovec obrovský (Sequoiadendron giganteum), druh patřící v rámci čeledi cypřišovitých do příbuzenstva tří přežívajících sekvojovitých rodů (Sequoiadendron, Sequoia, Metasequoia).

Obrovský, ale ne největší

Není to největší strom na Zemi. Co do velikosti je v pořadí druhý. Nedávný výzkum Steva Silleta z Humboldt State University a jeho kolegů potvrdil, že Prezident se řadí na druhé místo mezi všemi obřími stromy, které byly měřeny, a Sillettův tým jich změřil hodně. Není tak vysoký jako nejvyšší sekvoje vždyzelené (Sequoia sempervirens) na západním pobřeží USA nebo blahovičník Eucalyptus regnans v Austrálii; ovšem výška není všechno - svou mohutností předčí pobřežní sekvoje vždyzelené i australské eukalypty. Jeho odumřelý a bleskem sežehlý vrcholek se zvedá do výše 75 metrů. Čtyři velké větve, z nichž každá je sama o sobě pořádným stromem, vyrůstají zhruba v polovině výšky z hlavního kmene a tvoří hustou korunu, která se proti obloze jeví jako hřibovitě zploštěné mračno. I když nemá tak objemný kmen jako větší obr zvaný Generál Sherman, má plnější korunu. Prezident má téměř dvě miliardy jehlic.

Tyto stromy rostou vysoko a mají širokou korunu, protože soutěží s jinými stromy, kdo dosáhne výš a dál do šířky do míst, kde je voda a kde svítí slunce. A nepřestávají růst, když dosáhnou dospělosti, jako suchozemští savci nebo ptáci, jejichž velikost je omezována gravitací. Sekvojovec je také omezován gravitací, ovšem ne tak jako kondor nebo žirafa. Nepotřebuje se pohybovat, a tak posiluje svou stavbu tím, že k ní neustále přidává dřevo. Vzhledem k neustálé nutnosti hledat zdroje na nebi a v půdě, a protože má dost času, může být obrovský a růst stále dál. Sekvojovce obrovské jsou gigantické, protože jsou velice staré.

Jsou tak staré, jelikož přežily všechny hrozby, které je mohly zahubit. Jsou příliš silné na to, aby je vyvrátil vítr. Jejich jádro a kůra jsou plné taninu a dalších látek, které je chrání proti rozkladným houbám. Brouci, kteří se zavrtávají do dřeva, je nijak zvlášť netrápí. Jejich silná kůra je odolná proti plamenům. Požáry na okolní půdě ve skutečnosti populaci sekvojovců prospívají, protože vypalují jejich konkurenci, otevírají jejich šišky a díky slunečnímu záření a výživnému popelu umožňují růst jejich semenáčkům. Blesk může poškodit vysoké dospělé stromy, obvykle je však nezničí. Takže rostou dál do výšky po celá tisíciletí. 

Čím tyto stromy dokážou překvapovat? Jak rychle rostou a co v jejich korunách a kůře žije? Přečtěte si reportáž v prosincovém čísle National Geographic

Napsal David Quammen
Fotografie Michael Nichols

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články