Nejvyšší budova na světě má fungovat jako město pro 30 tisíc lidí

Hned několik rekordů chce překonat čínská společnost BROAD, která už postavila za 15 dní 30ti podlažní budovu. Nyní čeká na povolení postavit během pouhých tří měsíců nejvyšší budovu na světě s 220 patry pro 30 tisíc obyvatel. Unikátní projekt se jmenuje Sky City One a stavět se má začít v listopadu.

Nejvyšší budova na světě má fungovat jako město pro 30 tisíc lidí
Nejvyšší budova na světě má fungovat jako město pro 30 tisíc lidí
Zdroj: archiv

mrakodrapyV Čchang-ša tak má vzniknout multifunkční vertikální město o celkové ploše kolem 1,2 milionu metrů čtverečních rozložených mezi čtyřpodlažní sklep a nadzemních 838 metrů. Sky City One tak převýší o deset metrů stávající nejvyšší budovu na světě, což je Burž Chalífa v Dubaji.

Ovšem nejvíce asi šokuje naplánovaný časový plán, který počítá s devadesáti dny. Pokud nepočítáme onu 30ti podlažní budovu postavenou za dva týdny, pak jiný plnohodnotný mrakodrap v New Yorku držel rekord s 12 měsíci. A zmíněný kolos Burdž Chalífa stavěli šest let.

Sy City One - posptup stavbyNavíc většina mrakodrapů slouží ke komerčním účelům jako sídlo firem nebo hotely. Sky City One má být městem se školami, nemocnicemi, zahradami a dalším zázemím včetně pracovních příležitostí pro většinu obyvatel.

Nic nemá být ošizeno. O dopravu mezi patry se postará 104 výtahů, které budou navíc při při cestě dolů vyrábět elektřinu. Speciální izolace a čtyřvrstvé sklo má také snižovat spotřebu energie. Zároveň se počítá s filtrováním a čištěním vzduchu.

Celkově pak stavba zabere méně prostoru a spotřebuje méně oceli i betonu než odpovídající běžná zástavba pro 30 000 lidí, kteří budou bydlet v bytech s výměrou od 50 po 220 metrů čtverečních.

Trochu jako Lego

Rychlost výstavby umožňuje modulární systém, který čínská společnost používá. Patra staví kopletně z jednotlivých modulů, kdy již v podlaze jsou zabudována vedení pro rozvody vody, plynu, elektřiny, klimatizace, protipožárního systému a odpadu. A jednotlivé moduly sestávající z podlah, nosníků, sloupů a deskových stěn.

Výroba těchto modulů trvala 16 000 dělníkům v závodech BSB šest měsíců. Montáž mrakodrapu pak má během tří měsíců zajistit 3000 proškolených dělníků. Přičemž vše je navrženo tak, že stavbu nezastaví i nepřízeň počasí, aby se dařilo v průměru dokončit čtyři podlaží denně. To vše s pomocí 23 jeřábů, ovšem bez lešení nebo pomocných vnějších výtahů.

spojování modulů

 

Ukázky dispozice pater a bytových jednotek

Patro Sky City One Dispozice bytů na patře

Související články