Není vám chladno, sire? Takhle u moře lenoší ladies and gentlemen

Anglie má téměř 12,500 km dlouhé pobřeží. Nikde není na pláž daleko a Angličané pláže milují, říká fotografka Líba Taylor, která pocity většiny Čechů vůbec nesdíli: studené moře jí totiž nevadí.

Zdroj: archiv

Ano, pláže milují, mají akorát trošku smůlu s počasím a počasí rádi komentují. Ne vždy se dá vyvalování na anglické pláži přirovnat k dovolené u Středozemního moře, kde jsou lahodné teploty zaručené. V Anglii je to právě naopak, ale Britům studená voda nevadí, vždyť jsou už odmalička vedeni k velké, pro nás až nepřiměřené otužilosti.

Whitstable

Já se také musím přiznat k určité posedlosti mořem, která mě chytla už při prvním pohledu na tuto neustále valící se a šplouchající masu vody, v Anglii ale spíš šedivé až černé než modré.

Ústřice za hubičku. Řeč je o puse

V jižní Anglii mám svá oblíbená místa, která si vybírám podle toho, co od výletu k moři zrovna potřebuji. Začněme s tím nejdůležitějším - kulinářským zážitkem. V tomto případě bezkonkurenčně vyhrává Whitstable v Kentu. Je to malé městečko s dlouhou  pláží  proslulé ústřicemi, které se tam odnepaměti sbírají. Dnes už bohužel tato místní pochoutka většinou pochází z ústřicových farem, ale přesto stojí za to. Každá restaurace, každý stánek na kamenité pláži nebo ve městě servíruje nejen tuto syrovou lahůdku, ale i další plody moře a přitahuje labužníky ze široko dalekého okolí. Já jsem svou první syrovou ústřici neochutnala v Británii, nýbrž  před mnoha lety v Paříži, kdy jsem ji s trhovcem na Montmartru vyměnila za hubičku, a od té doby mám návyk. Na ústřice, ne na trhovce.

Whitstable

 

Sandály a ponožky. Britská plážová móda

Mým dalším oblíbeným místem na pozorování lidí a šplouchajícího moře je West Wittering v hrabství West Sussex.

Dlouhá písčitá pláž vyzývá nejen k lenošení, ale i k dlouhým procházkám a pozorování lodiček, které v zátoce převážejí pasažéry na druhý břeh.

Witterning

 

Při mé poslední návštěvě letos v létě se počasí nadmíru vydařilo a pláž byla plná zarůžovělých polonaháčů schovávajících se pod ručníky, deštníky, tričky a klobouky před tím úporně pražícím anglickým sluncem. Někteří si i nechávají na nohou sandály, případně i ponožky. Podle takové plážové módy se pozná Brit i na sluncem vypečených plážích Španělska, Francie, Itálie nebo i Afriky a Asie. A pak jsou tu ti všudypřítomní psi… nejlepší přátelé člověka nejen v Anglii, a tak přece nemohou zůstat doma. Některé pláže sice mají psí zákaz, ale většinou se nad tím zavírají oči anebo v zájmu ochrany zvířat a jejich neodlučitelných majitelů zákaz vůbec neexistuje.

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články