Neviditelná obří planeta Tyché

Uvnitř Ooortova oblaku komet se má ukrývat obří planeta Tyché, čtyřikrát větší než Jupiter.

Neviditelná obří planeta Tyché
Neviditelná obří planeta Tyché
Zdroj: archiv

Kolik má sluneční soustava planet? Osm poté, co bylo před pěti lety Pluto sesazeno z pozice planety. Nicméně možná už brzy bude mít soustava planet opět devět. Uvnitř Ooortova oblaku se má ukrývat obří planeta Tyché, čtyřikrát větší než Jupiter.

Tyché a sluneční soustava v Oortově oblaku

Astrofyzici John Matese a Daniel Whitmire z University of Lousiana jsou přesvědčeni, že existence planety se musí potvrdit na základě dat, které NASA získala z teleskopu WISE. Podle listu Independent mají být tyto údaje zveřejněny letos v dubnu. Dlužno ovšem dodat, že mnozí astrofyzici považují sice teorii Matese a Whitemirea za zajímavou, ale zcela neprokázanou hypotézu.

Jak je možné, že dosud nikdo tak velkou planetu na našem "zadním dvorku" neobjevil, když vědci počítají na stovky a tisíce planety u hvězd vzdálených stovky a tisíce světelných let? Tyché je od Slunce 15 000 krát dál než Země a přes svou tušenou velikost je temnou jehlou v kupce sena. Nicméně vědci věří, že už bude možné na základě dat z WISE odhadnout, kde mají teleskopy planetu hledat.

Graf poměrů a vzdáleností Tyché ve sluneční soustavě

Podle Matese a Whitmire jde o planetu, která se mohla zformovat u jiné hvězdy a až později byla zachycena přitažlivostí Slunce. Tyché je pracovní název, který byl vybrán s odkazem na dřívější - a nyní už zavrhovanou - hypotézu, že sluneční soustava je tvořena párem hvězd, z nichž ta druhá je hnědý trpaslík jménem Nemesis (řecká bohyně neštěstí, pomsty a zkázy). Existence nějaké planety se zdá páru astrofyziků pravděpodobnější. A Tyché je mytologická sestra Nemesis, která byla naopak oblíbená jako bohyně štěstí (u nás je asi lépe známa pod římským jménem Fortuna).

Podle Whitmire je Tyché téměř zcela jistě plynným obrem podobně jako Jupiter a je tedy utvořena z vodíku a hélia. Dá se také předpokládat, že má také měsíce. Podle oněch ještě nezveřejněných údajů z družice WISE má teplotu kolem -73 oC ačkoli většina objektů v Oortově oblaku je na teplotě -273 oC, tedy blízko absolutní nuly. Rozdíl je způsobený tím, že tak velké těleso po žhavém zformování soustavy mnohem déle chladne.

Tyché a působení její gravitace může vysvětlovat existenci protáhlých tras komet, které přilétávají v dlouhých periodách, ale často ze špatných směrů, které astrofyzikům narušují odhadované modely. Pro tyto anomálie by mohla být existence plynného obra vysvětlením. Nicméně kritici Matese a Whitmirea upozorňují, že ačkoli byly takové odchylky zaznamenány není zatím dostatečně průkazné, že je způsobilo nějaké těleso za Neptunem. Mohlo se jednat i o další vlivy, především působení Jupiter.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: