NG zve do kina: Jak postavit města, kde budou lidé šťastní?

Janu Gehlovi se daří proměňovat města a zlepšovat životy jejich obyvatel. Proměňuje postupně New York, Kodaň, Šanghaj nebo Peking. Podařil se mu třeba husarský kousek - přes jednu noc proměnil Times Square a jednou provždy se mu podařilo dostat pryč většinu aut a uvolnit místo pro cyklisty a pěší.

NG zve do kina: Jak postavit města, kde budou lidé šťastní?
NG zve do kina: Jak postavit města, kde budou lidé šťastní?
Zdroj: archiv

Za několik dní začíná festival dokumentárních filmů Jeden svět (4.-13. března). Bude se tam promítat mnoho zajímavých filmů, a tak jsme se rozhodli vám přinášet naše redakční tipy. Tentokrát jsme sáhli po filmu přímo z kategorie Hlavní soutěž. Letos je festival zaměřen především na boj s netolerancí, xenofobií a rasismem. Svá místa si ale našla i jiná témata. National Geographic vám postupně představí filmy, které určitě stojí za to vidět. Dnes jsme pro vás vybrali film, který se týká každého, kdo žije ve městě…

Jeden svět probíhá 4. – 13. března 2013 v Praze a následně v dalších 40 městech České republiky. Promítané dokumenty budou tradičně doprovázeny debatami s tvůrci a odborníky, připraveny budou i panelové debaty s mezinárodní účastí. Všechny filmy budou s českými titulky nebo v českém znění s anglickými titulky. Předprodej začal již 26. února. Vstupenky je možné zakoupit ve všech pokladnách festivalových kin za 90 Kč. Více informací najdete na webu festivalu.

Lidský rozměr

(The Human Scale; Andreas M. Dalsgaard / Denmark / 2012 / 83 min.)

50 % světové populace žije ve městech. V roce 2050 to bude 80 %. Jaký je život ve městech? Jaký je život více než poloviny všech lidí na světě? Je fascinující i znepokojující. V době, kdy čelíme ropnému vrcholu, klimatickým změnám, kdy mnohem více lidí než dříve žije osamělý život (byť ve společnosti nejmodernější technologie) a kdy nás pronásledují docela závažné, neřešitelné zdravotní problémy… v této době není jednoduché stavět města, kde budou lidé šťastní, protože musíte brát v potaz příliš mnoho faktorů. Je pak jednoduché to vzdát a uzavřít tuto kapitolu s tím, že je to prostě nemožné.

Dánský architekt, profesor Jan Gehl studoval lidské chování ve městech neuvěřitelných 40 let. Zdokumentoval, jak moderní města s lidskou interakcí nepočítají, jak ji omezují a zabraňují jejímu přirozenému vývoji. A ukazuje, že on, když pochopil fungování lidí ve velkoměstech, dokáže stavět města, která budou úplně jiná.

O potřebách automobilismu máme obrovskou spoustu dat, ale o chování pěších ve městě toho víme velmi málo. Průkopník humanistického přístupu k urbanismu Jan Gehl se podíval na druhou stranu rovnice: nezkoumá stavby, ale to, co je mezi nimi: lidi a jejich interakce. Navrhuje řešení, která vracejí „lidský rozměr“ tam, kde ho odstranily magistrály, mrakodrapy, dopravní stavby a urbanismus 60. a 70. let.

Rozhodl se na začátku studovat, jak lidé města používají, kudy chodí nejčastěji a kde ráno nebo večer, kde rádi odpočívají nebo kde se setkávají. Při svých analýzách Gehl využíval statistické metody. To by ale samo o sobě nebylo nijak výjimečné. Ale Gehl pokládal úplně jiné otázky než lidé před ním. Kolik lidí proj(e)de touto ulicí během 24 hodin? Kolik z těchto lidí jsou pěší a kolik z nich jede na kole nebo sedí v autě? Jak velký prostor nějaké ulice mohou používat chodci nebo cyklisté? A kolik prostoru patří autům?

 

Co našim městům chybí? Co vám samotným na městském životě vadí? Umíte si představit město bez aut? Jsou města pro auta, nebo pro lidi? To jsou jedny z mála otázek, které vám budou vrtat hlavou, až půjdete z kina.

Film Lidský rozměr můžete vidět v Praze 5. 3.v 17:30 ve Francouzském institutu nebo 9. 3. ve 20:00 v Městské knihovně nebo 12. 3. v 19:15 v Lucerně. Nebo v dalších 40 městech ČR.

Film režiséra A. M. Dalsgaarda ukazuje v působivých obrazech městských krajin přístup Gehlova týmu, který proměňuje města jako Londýn, Melbourne, New York, Kodaň, Los Angeles, Peking či Šanghaj. Jeho neotřelé myšlenky a důležité postřehy vešly v život třeba při plánování Kodaně. Proměnou Times Square se přes noc a jednou provždy podařilo dostat pryč většinu aut a uvolnit místo pro cyklisty a pěší. V některých čínských velkoměstech se snaží vyhnout zásadním chybám plánovačů moderních západních měst. Dalším příkladem je obnova centra novozélandského města Christchurch zničeného zemětřesením v roce 2011. Podaří se humanistický přístup k urbanismu prosadit navzdory protichůdným zájmům developerů a centrálních vlád? 

Podívejte se na ukázku z dokumentu:

Všichni jsme z jednoho světa

Nejen dokumenty o lidských právech, ale i o médiích, zdravotnictví a životním stylu přináší 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2013. V pražských kinech potrvá od 4. do 13. března, pak se přesouvá do dalších 40 měst České republiky.

Festival nabízí také možnost setkání a debat s více než stovkou hostů – filmařů, ale i hrdinů uváděných dokumentů. Kratší debaty po většině projekcí doplňuje desítka večerních panelových debat v kině Francouzského institutu. Festivalový infopoint bude pro publikum Jednoho světa připravený v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny jsou Světozor, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna (velký sál), Ponrepo a Evald.

FOTO: Archiv festivalu Jeden svět

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články