Nic pro arachnofobiky! Kousek od Jeruzaléma obsadili pavouci kus přírody

Na břehu potoka Sorek, jednoho z největších a nejdůležitějších vodních toků v oblasti Judských hor v Izraeli, stojí podivuhodný les. Jeho stromy se v posledních dnech doslova zahalily do sítě z pavučin.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Voda v potoce Sorek vyplavuje hodně živin, což láká komáry, kteří do této oblasti nalákaly obrovské zástupy pavouků. Ti se díky bohatému zdroji potravy množí a tkají své tajemné sítě jen kousek nad vodou.
 
„Jde o výjimečný případ, který je jen zřídka vidět na Středním Východě,“ říká arachnofil Igor Armicach z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.
Zdroj: REUTERS/Ronen ZvulunPavučiny, které obalily stromy, jsou podle něj dílem milionů pavouků čelistnatkovitých (čeleď pavouků, která stejně jako křižáci přede kolové sítě).
 
Bohužel již teď se ví, že jakmile se ochladí, drastický pokles populace komárů, oslabí i život pavouků.
Pavouci, pro které jsou typické dlouhé čelisti, se nacházejí na vlhkých nebo bažinatých místech po celém světě.Zdroj: REUTERS/Ronen ZvulunČelistnatkovití jsou pavouci, kteří si hledají místo na vlhkých a bažinatých místech. Typické je jejich dlouhé štíhlé tělo. Krmí se létajícím hmyzem, jako jsou můry nebo právě komáři. Objevíte je většinou v jejich sítích nebo na nedaleké rostlině, kde čekají na kořist, která se chytí do pasti.
 
Pro vědce jsou známí pod názvem Tetragnatha, což doslova znamená čtyři čelisti. Naposledy překvapili svým uměním v roce 2009, kdy v bývalé továrně v americkém Baltimoru obsadili velkou většinu prostoru, což působilo až hororově.

Mohlo by vás zajímat: