Nová animace oceánů připomíná drogový trip. Anebo obraz od van Gogha?

Jedna z nejkrásnějších animací, které jsme viděli, ukazuje mořské proudy.

Nová animace oceánů připomíná drogový trip. Anebo obraz od van Gogha?
Nová animace oceánů připomíná drogový trip. Anebo obraz od van Gogha?
Zdroj: archiv

O animátorech z Goddardova výzkumného centra při NASA už jsme psali – dokáží udělat ze zcela vážné vědy nádhernou podívanou. Máme radost, že se jim to podařilo zase: tentokrát s úžasnou animací pohybu mořských vln na světových oceánech. 

Video se jmenuje Perpetual Ocean a shrnuje výsledek práce za období 30 měsíců. Během nich od roku 2005 do roku 2007 zkoumali oceánologové mořské proudy. Účelem videa je „využít oceánská proudění pro jednoduchý, ale hluboký vizuální zážitek“. To se jednoznačně povedlo. Podívejte se na výsledek:

 

Pro vytvoření tohoto modelu využili v NASA počítačový model ECCO2. Ten slouží k monitoringu mořských proudů a pohybu ledu po oceánech. Jeho hlavním smyslem je pochopit, jak probíhá tepelná výměna v oceánech. Model ECCO2 dokáže simulovat pohyb vod ve všech hloubkách; na této vizualizaci je však k vidění jen ta nejsvrchnější. 

Goddardovo výzkumné centrum se s tímto videem ucházelo o účast v soutěži SIGGRAPH 2011, v níž se vybírají nejlepší vědecké animace. Toto video se do ní bohužel nedostalo, ale i tak stojí za zhlédnutí… Na webu Goddardova centra si toto video můžete stáhnout v plném rozlišení. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články