Nově objevený druh byl pojmenován po českém exprezidentovi

Amazonie stále překvapuje vědce novými druhy. Brazilští zoologové pak překvapili, když nově popsaný druh mloka pojmenovali po Václavu Havlovi. Iocus Havlensis je asi 22 centimetrů dlouhý obojživelník černého zbarvení.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zdroj: dollarphotoclub.com

„Ve tmě na jeho hřbetě světélkuje tvar, který připomíná symbol srdce," uvedl profesor Jacob Mentiroso z Universidade Nacional a vysvětluje „to mi připomnělo, jak se mi v roce 1996 při návštěvě podepsal český prezident, s nímž jsem měl tu čest se setkat."

Mnohé z chování nového druhu je obestřeno tajemstvím. Kromě fosforeskující kůže mlok podobně jako některé druhy žab v případě nebezpečí a zřejmě i při námluvách nafukuje několikanásobně své vole. Malí živočiši se pak podle Mentirosa zdají několikanásobně větší.

Na dotaz, zda brazilští vědci řešili otázku autorských práv, kterou si na Havlovo jméno nárokuje jeho nadace, reagovali s překvapením. Netušili, že něco takového existuje. Mentiroso k tomu dodal: „Samozřejmě můžeme tvora také přejmenovat. Vzhledem k termínu oznámení, jsme zvažovali i pojmenování Iocus Aprilum."

Související články