Nové teorie: První obyvatelé Ameriky nepřišli pěšky, ale připluli v kánoích

Jak se první lidé dostali na území Ameriky, je obestřeno tajemstvím. Dlouho se mělo za to, že přišli pěšky přes Beringgův průliv. Nové teorie však tvrdí něco zcela jiného.

Nové teorie: První obyvatelé Ameriky nepřišli pěšky, ale připluli v kánoích
Nové teorie: První obyvatelé Ameriky nepřišli pěšky, ale připluli v kánoích
Zdroj: archiv

Každá pevná teorie může vzít jednou za své

Donedávna měli vědci za to, že první migrační vlnou na území Nového světa byla takzvaná kultura Clovis nazvaná podle významného naleziště na jihu dnešních USA. Jednalo se o paleolitické lovce megafauny, jejichž vrstvu lze snadno poznat podle specifických kamenných hrotů.

Předpokládalo se, že krátce před koncem poslední doby ledové přešli pevninský most na místě dnešního Beringova průlivu mezi Sibiří a Aljaškou, a když poté začaly sněhy tát, otevřel se jim v Severní Americe mezi dvěma ledovci koridor směrem na jih. Teprve poté začali pomalu postupovat směrem k Ohňové zemi.

Ještě donedávna platila tato teorie nazývaná „Clovis First“ za kanonickou a nikdo si nedovolil ji zpochybňovat. Jedním z prvních heretiků se stal Tom Dilehay, archeolog, který objevil jihoamerické naleziště Monteverde – artefakty, které tam našel, byly daleko starší, než cloviská kultura, a navíc se nejednalo o lovce velké zvěře, ale o sběrače a rybáře. Dilehay se setkal s velmi chladným přijetím a mnoho vědců považovalo jeho výsledky v lepším případě za produkt neodborného výzkumu, v horším za podvrh – nicméně důkazy o předcloviské přítomnosti člověka v Americe začaly pomalu narůstat.

Bylo to asi dříve

Nedávný článek ve Scientific American zajímavým způsobem shrnuje tyto teorie (jejichž autory jsou archeologové jako John Erlandson, Kennedy Munyikwa nebo Michael Waters), které zásadně mění dosavadní obraz litické Ameriky a které si získávají stále větší vážnost. Za prvé, soudí se, že jednak pevninské ledovce mohly roztát daleko dříve, než se soudilo, a za druhé, existují doklady, že první Američané cestovali podél kontinentu na kánoích. Dosavadní datum příchodu prvního člověka na kontinent se tak posouvá z původních 15-13 000 let na 20 000 let a možná i dříve.

Úvodní foto: Thinkstock

Související články