O velikosti nosů, ženách a mužích

Nosy dorůstají roztodivných tvarů i velikostí, a s touto skutečností se pojí i nemálo závěrů o jejich majitelích, úměře velikosti ducha, či jiných orgánů. Nicméně kromě dědičnosti platí, že v průměru mají ženy menší nosy než muži.

O velikosti nosů, ženách a mužích
O velikosti nosů, ženách a mužích
Zdroj: archiv

Vědci z Iowské univerzity se rozhodli tento anatomický rys prozkoumat u Američanů evropského původu a závěr zveřejnili v novém vydání Journal of Physical Anthropology. Srovnání antropologických údajů potvrdilo, že ženy mají nosy o 10 procent menší než muži. Což je i logické vzhledem k celkové robustnější a vyšší konstituci mužů. Nicméně velikost nosů je u mužů v průměru větší i při srovnání se stejně vysokými ženami.

Příčinou je dlouhodobá vyšší energetická náročnost a v průměru i větší svalová hmota samců, která vyžaduje více kyslíku pro růst i údržbu. Rozdílná velikost nejen nosů se ostatně začíná projevovat až kolem 11. roku, tedy s nástupem puberty. U chlapců přírůstky hmoty připadají z 95 procent na „netukové“ tkáně, zatímco u dívek připadají nárůsty hmoty z 85 procent právě na tuk. Zatímco muži nabírají sílu, ženy se zaoblují.

„Prokázali jsme, že s růstem těla u mužů a těl dochází u mužů k neúměrnému zvětšování nosů,“ uvedl na univerzitním webu hlavní autor studie Nathan Holton. Vztah mezi velikostí nosu a množstvím vydávané energie se projevuje i v dlouhodobější perspektivě. Moderní lidé mají v průměru méně svalové hmoty - a tedy i menší nosy - než například neandertálci. Podobné proporční rozdíly existují i při srovnání hrudních košů.

„Nos není jen ozdoba na tváři, ale jedná se víceméně o rozšíření našich plic,“ vysvětluje Holton s tím, že sice výzkum prováděl na lidech s evropskými kořeny, ale závěry se zřejmě potvrdí napříč dalšími rasami. Musely by to ovšem potvrdit další výzkumy.

Související články