Obrazem: Benátky jsou téměř bez vody

Málo srážek a velký odliv. To jsou důvody, proč rapidně klesla hladina v městských kanálech. Turisté mají smůlu - romantické plavby gondolou se nekonají. 

Zdroj: Profimedia.cz

Benátky jsou na suchu. Hladina při odlivu klesla o půl metru. Nedostatek vody odhalil mnoho odpadků a špatný stav budov. Návštěvníci jsou šokováni, jak se proměnil obraz romantického města. Slavné gondoly, které tvoří neoddělitelnou součást života v Benátkách již od 11. století, nemohou vyplout. Omezená je i doprava vodního taxi. Benátky, kterou jsou několikrát do roka zatopeny (ročně je to průměrně 54x), tak v posledních dnech zažívají druhý extrém.

Město žije převážně z turistického ruchu. Od roku 1987 jsou Benátky jednou z nejnavštěvovanějších italských destinací a památkou UNESCO. Zatímco počet turistů stoupá, místních obyvatel naopak ubývá. Od roku 1950 klesl počet obyvatelů ze 175 000 na 55 000. Důvodů je hned několik, mimo jiné drahý život v italském městě, který je ovlivněn turistických ruchem, svoji roli hraje i nepříliš dobrá logistika a vlivem vody zhoršující se kvalita obytných domů.

Mohlo by vás zajímat: