OBRAZEM: Bitva královen. Krávy bojují při prastarém švýcarském rituálu

Na rozdíl od býčích zápasů, ve Švýcarsku kráva neumírá, ale vyhrává a stává se královnou.

OBRAZEM: Bitva královen. Krávy bojují při prastarém švýcarském rituálu
OBRAZEM: Bitva královen. Krávy bojují při prastarém švýcarském rituálu
Zdroj: archiv

Královnou stáda a všech krav široko daleko se může stát jen jedna. Podívejte se s námi do Švýcarska na starodávný rituál oslavující sílu zvířat a zákony přírody.

Je to prastará slavnost , která se na svazích švýcarských Alp koná každé léto, kdy krávy zápasí o titul královny královen (Grand Combat des Reines). Rituál kravích soubojů je starý stovky let a obyvatelé se na něj každoročně těší a pečlivě připravují. Konají se od jara až časného léta, kdy krávy vycházejí na pastvu do výšek kolem 2 500 metrů nad mořem. 

Kruté zvířecí rituály : Roztáčení psů na provaze nad vodou i krvavé zvířecí zápasy…

Soutěživost v genech

Plemeno krav pocházející z údolí Hérens ve švýcarskkém kantonu Valaisa se vyznačuje robustnější konstrukcí - menším vzrůstem, kompaktnější stavbou těla a kratšími končetinami. Tyto krávy mají soutěživost v genech a vzájemné souboje ve stádu pomáhají vytvářet vlastní hierarchii. 

Od června, kdy se na vysokohorských pastvinách setkávají (a hlavně střetávají) s ostatními stády si krávy budují postavení ve vlastním stádu a s ostatními kravami soupeří o "nejvyšší příčky". Když se na podzim vracejí stáda zpět do nižších poloh, je velkou slávou slavnostní průvod krásně ozdobených krav. V čele průvodu jde ta nejdůležitější - královna královen. 

Finálové souboje konají v říjnu na místě bývalého římského amfiteátru v Martigny (u Lausanne). Královny z předchozích regionálních soubojů (probíhajících od dubna do října) se probíhají ve městech Leuk, Chippis, Le Châble a Evolène. Rozhodující zápas se odehrává ve městě  Aproz. Navštíví jej až 10 000 návštěvníků. 

V zemi kozorožců uvidíte švýcarský Grand Canyon a spoustu zvířat. Léto v Alpách je nejkrásnější

Majitelé stád své krávy na souboje připravují - zdobí je květy a ověšují krásnými zvony, a nezapomínají jim pěkně nabrousit rohy, aby zvýšili šanci na vítězství. Místní jsou přesvědčení, že souboje jsou neškodné a zvířata netrpí, ale je jasné, že bez zranění se žádný zápas většinou neobejde. 

Švýcarské plemena Heren instinktivně vybízejí k soubojům, dokud se ta nejdominantnější kráva nestane vůdkyní a královnou stáda. Soutěží se v několika kategoriích podle váhy a výšky zvířat. Kravám je většinou kolem 11 let. 

Každá kráva má na těle soutěžní číslo. Během slavnosti se vyvolává jméno každé krávy, s informací, kolik váží, jak je vysoká v kohoutku, jméno majitele a adresa. Souboje hodnotí šest soudců a 5 rozhodčích (rabatturs). Ti mají v roce tyče, kterými jen krávy usměrňují ve vymezeném kruhu, kde má zápas probíhat.

Zápasy krav  jsou také místní společenskou událostí pro zemědělce a jejich rodiny.

Podívejte se, jak souboje krav vypadají. S býčími zápasy nemají opravdu nic společného:

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články