OBRAZEM: Duhově zbarvení pavouci z Brazílie. Objevili je teprve nedávno

Brazílie je studnicí pokladů. V Amazonii objevují vědci stále nové a nové druhy. Nedávno objevení sklípkani jsou zvlášť povedeným "úlovkem"…

OBRAZEM: Duhově zbarvení pavouci z Brazílie. Objevili je teprve nedávno
OBRAZEM: Duhově zbarvení pavouci z Brazílie. Objevili je teprve nedávno
Zdroj: archiv

Odborníci na pavouky provádějící výzkum v Brazílii objevili devět nových druhů malých sklípkanů, kteří jsou pestře zbarvení s růžovými, purpurovými či oranžovými skvrnami. 

Studii v amazonském deštném pralese vedl brazilský odborník na sklípkany Rogério Bertani z Instituto Butantan v São Paulu. Devět nových drobných druhů stromových pavouků popsal v článku zveřejněném v posledním (říjnovém)  čísle odborného časopisu ZooKeys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barevní návštěvníci z minulosti

Stromoví sklípkani byli poprvé objeveni a zařazeni do systému druhů v roce 1841 a je pravděpodobné, že jejich drobní předci po Zemi pobíhali hodně dlouhou dobu, míní odborníci. "Tohle jsou nejmenší stromoví sklípkani na světě," uvedl Bertani. "Jejich analýza naznačuje, že jsou velmi staří, a tudíž mohou být považováni za pozůstatek dříve mnohem rozšířenějšího druhu."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stromoví sklípkani se od jiných sklípkanů liší stavbou těla - ta jim má pomáhat lépe se pohybovat po stromech a pronásledovat v tomto terénu svou kořist. Jejich tělo je velmi ohebné, štíhlejší a mají delší končetiny (speciální zakončení nohou jim pomáhá šplhat po nejrůznějších površích). Tito pavouci bohužel své pozoruhodné zbarvení v dospělosti ztratí.

Studie uvádí, že nezvyklé barvy mohou z těchto malých chlupatých pavouků udělat žádaný artikl pro chovatele, ale využívat by je mohl i farmaceutický průmysl. Nezbývá než doufat, že se jim jejich "prozrazení" nestane osudným.

"Brazílie je země s nejrozmanitější populací sklípkanů na světě," říká Rogério Bertani. "Sklípkani jsou mezi pavouky výjimečné, ale věda se jimi zabývá stále málo."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: Rogerio Bertani

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články