OBRAZEM: Fascinující fotografie z vědeckého výzkumu. Jsou krásné, a navíc vás poučí

Opět vám přinášíme pozoruhodné fotografie, které mohly vzniknout jenom díky vědě. Umění a věda k sobě mají totiž velmi blízko.

OBRAZEM: Fascinující fotografie z vědeckého výzkumu. Jsou krásné, a navíc vás poučí
OBRAZEM: Fascinující fotografie z vědeckého výzkumu. Jsou krásné, a navíc vás poučí
Zdroj: archiv

Vyhlášení nejlepších snímků Wellcome Image Awards letos připadlo na 20. června. Vyhrály fotografie, které porota vybrala jako ty nejvíce poučné, pozoruhodné a technicky dokonalé. 

Zářivé zelené pavučiny a růžoví motýli. To jsou vítězné snímky soutěže Bio Art

Letos zvítězily dva snímky z Institutu pro integrovaný výzkum rakoviny Davida H. Kocha (Koch Institute for Integrative Cancer Research při Massachusetts Institute of Technology). Vítězné fotografie jsou vystaveny v prostorách Wellcome Collection v Londýně až do 31. prosince 2012. 

A jaké snímky nás zaujaly nejvíce?

Lístek levandule (Annie Cavanagh) 
Uměle nabarvená fotografie z řádkovacího elektronového mikroskopu. Levandule obsahuje cenný esenciální olej, který má antiseptické vlastnosti a byl během 1. světové války používán na dezinfekci podlah a stěn v nemocnicích.  

Oocyty drápatky vodní (Vincent Pasque, University of Cambridge)
Samičí pohlavní buňky africké žáby drápatky (Xenopus laevis) zachycené na fotografii z konfokálního mikroskopu pocházejí z výzkumů vývojové a buněčné biologie. Každý oocyt  (nezralé vajíčko) je obklopen tisíci folikulárními buňkami (ty jsou zabarvené modře) a cévy, poskytující kyslík oocytům i folikulárním buňkám, jsou na obrázku vyznačeny červeně. Vaječníky dospělé drápatky obsahují až 20 000 oocytů. Dospělé oocyty mají velikost asi 1,2 milimetru v průměru; jsou tedy docela veliké v porovnání s jinými druhy. 

Krystaly kofeinu (Annie Cavanagh a David McCarthy)
Uměle nabarvená fotografie z řádkovacího elektronového mikroskopu ukazuje krystaly kofeinu. Kofein je alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Je pravděpodobně nejrozšířenějším stimulantem na světě. Ve větším množství se ale může stávat návykovým. Najdeme ho v různých semenech, listech nebo plodech rostlin. Funguje jako přírodní pesticid, který může paralyzovat nebo zabít hmyz poškozující rostliny. Skupina krystalů na fotografii ve skutečnosti měří 40 mikrometrů. 

Nejlepší mikrofotografie světa: krásná může být blecha, rakovina i mýdlo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nitrolebeční snímek epilepsie (Robert Ludlow, UCL Institute of Neurology)
Tato fotografie zachycuje povrch (kortex) lidského mozku pacienta trpícího epilepsií. Světle červené tepny zásobují mozek živinami a kyslíkem. Tmavší žíly odvádějí odkysličenou krev.

Muška čeledi Psychodidae (Kevin MacKenzie, University of Aberdeen)
Na fotografii je zachycena muška podobná molům. Tento hmyz klade své larvy do odpadních kanálů v domácnostech a dospělí jedinci pak žijí v okolí dřezů, záchodů nebo van. Tělo i křídla těchto mušek jsou pokryta chloupky a dorůstají délky 4–5 milimetrů. 

Deset nejkrásnějších fotografií Země z vesmíru. Tak ji vidí Google

Co mají fotografie společného? 

Fotografie spojuje věda –  pocházejí z oblasti medicíny (z celé její historie počínaje starověkými civilizacemi až po současnou zdravotní péči), z oblasti biomedicíny a  klinické medicíny. Sbírka obsahuje více jak 180 000 fotografií z různých rukopisů, vzácných knih, archivů či rentgenových snímků nebo klinické fotografie a fotografie z mikroskopů. Celá tato sbírka je k nahlédnutí na Wellcome Images Website

FOTO: Wellcome Images Website

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články