OBRAZEM: Masakr nosorožců. Proč pytláci útočí právě na ně?

Nosorožci se páří skoro hodinu. Pro mnoho národů se tak stali sexuálním vzorem. Podle domorodé medicíny může za jejich neuvěřitelné schopnosti jejich roh. A proto se stal, zejména v Číně, nejvyhledávanějším afrodisiakem a současně prostředkem pro léčení impotence.

Zdroj: archiv

Dělo se to už před stovkami let, ale vrcholu tento nesmyslný obchod dosáhl až v současnosti. Čísla o zabitých nosorožcích jsou děsivá: Třeba v Jihoafrické republice stoupl počet pytláky zabitých nosorožců v období 2007-2011 o neskutečných 2953 procent. Ne, to bohužel není chyba nebo překlep. Zatímco v roce 2007 bylo zabito jen 15 zvířat, vloni už to bylo 443 nosorožců. 

Čínská medicína je považována za velmi prověřené a tradiční umění léčit. V poslední době její obliba raketově stoupá. A současně se zvyšuje počet bohatých a vystresovaných Číňanů, kteří jsou ochotní platit velké sumy za rohy nosorožců. Přestože bylo několika vědeckými studiemi doloženo, že rohy žádný vliv na lidské zdraví nemají a nemohou mít, loví se čím dál víc. 

Ještě před pár lety putovala většina rohů do arabských zemí (největší poptávka po nich byla v Jemenu), dnes jsou hlavními odbytišti Čína a Vietnam. Největší důvod na tom má kniha Pen Ts’ ao Kang Mu ze 16. století. V ní byl nosorožčí roh popsán jako všelék na posednutí démony, měl léčit pohlavní dysfunkce, halucinace, otravy a také měl posilovat svaly. Také údajně zabírá při ztrátě sluchu, melancholii a artritidě. 

 

Lovci často jen roh uříznou a zmrzačené zvíře nechají trpět. Podívejte se na video. Pozor, ty záběry jsou velmi kruté.

 

Roku 1983 se na vlastnosti rohu podívali poprvé objektivně i vědci. Biologové z institutu Hoffmann-LaRoche a ze Zoological Society of London dospěli k jednoznačnému důkazu, že pojídat roh nosorožce má pro člověka stejně blahodárné účinky, jako kdyby si okusoval nehty. Stejně negativní posudek vystavily o něco později i univerzity v Pekingu a Hongkongu. Ale drobné léčivé vlastnosti se nakonec prokázat podařilo – pokud žraly krysy v obrovském množství (stonásobek dávky, která se používá v tradiční medicíně) prášek z rozemletého rohu, pak jim mírně klesla teplota…

Důkaz o "úspěšnosti" léčbou pomocí rohů nosorožce:

 MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články