OBRAZEM: město zlikvidované epidemií SARS. To je Ngau Tau Kok

Antropolog Michal Josephy na svých cestách Hongkongem objevil sídlištní komplex, který byl zasažen epidemiemi virového onemocnění SARS. Podívejte se, jak toto město opět ožívá.

OBRAZEM:  město zlikvidované epidemií SARS. To je Ngau Tau Kok
OBRAZEM: město zlikvidované epidemií SARS. To je Ngau Tau Kok
Zdroj: archiv

Ngau Tau Kok Lower Estate, sídlištní komplex v Hongkongu, vystavěný v 60. letech 20. století, byl v roce 2003 opakovaně zasažen epidemiemi SARS. Roku 2009 byl srovnán se zemí.

Dnes, kdy se staví sídliště nové, je Ngau Tau Kok místem vzpomínek zejména starých lidí a rodin s dětmi, kterým bylo ekonomicky i ekologicky zatěžko opustit své domovy: typické jednopokojové byty s nízkým nájemným a silnými sousedskými vazbami. 

Můj duch se sem stále vrací,“ říká paní Fung, která pozoruje z nadchodu místo svého někdejšího domova. Tak jako její sousedky i ona byla nucena odejít k vnoučatům, která se rozprchla do sousedních čtvrtí. Je to její jediná šance, aby neskončila v nechvalně proslulých „klecových bytech“ v Mong Koku.


Protože vzhledem k modernizaci sídlišť nebylo zbytí, spolu s Ngau Tau Kok Lower Estate byl z mapy vymazán i tradiční způsob městského životního stylu nižších sociálních vrstev…

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články