OBRAZEM: Nejkrásnější mešity Balkánu

Balkán je pro mnohé symbolem neutěšeného kraje Evropy. Pojďme se na něj ale podívat trochu jinak. Připravili jsme pro vás výběr těch nejkrásnějších mešit.

OBRAZEM: Nejkrásnější mešity Balkánu
OBRAZEM: Nejkrásnější mešity Balkánu
Zdroj: archiv

Mešity se vyskytují po celém světě, asi nejvíce jich najdete v arabském světě a v Turecku. V Indii a v Afghánistánu byly mešity stavěny pod vlivem mughalské architektury, která skloubila islámské a indické prvky. V Číně se mešity stavěly ještě dřív, kolem 8. století - mešity si tady však, na rozdíl od Indie, nedokázaly udržel svůj "islámský" vzhled, a podobají se spíš pagodám.

V Evropě se první mešity objevily s příchodem muslimů do Španělska a Francie. Na jihovýchod Evropy se mešity stavěly za Osmanské říše. Později, od 20. století je najdeme i po Evropě.

Mešita versus kostel

Asi největšího rozdílu (kromě odlišné architektury a výzdoby) si všimnete ihned po příchodu. V mešitách totiž nenajdete lavice ani židle, tak jako jsme zvyklí v křesťanských kostelech. Muslimové se modlí na modlitebních kobercích, jimiž je pokryta skoro celá podlaha mešity. Do mešity nesmíte vejít s obuví na nohou, musíte ji odložit před vchodem. Lavice (a dříve i speciální místa pro šlechtu) v kostelech odrážejí hierarchii věřících, a mešita naproti tomu není nijak hierarchicky členěna. 

Mešity jsou nevěřícím většinou přístupné, ale je lépe si to předem ověřit. A nesmíte zapomenout, že ženy a muži se modlí v oddělených prostorách. 

Rumunsko

Konstanca je střediskem rumunského pobřeží Černého moře, je plná pláží, ale i nečekaných kulturních zážitků. Mešita Mahmudie v rumunské Konstantě Kromě takových to antických památek se zde dochovala také mešita z dob Osmanské říše. Mešita byal postavena roku 1910 a je sídlem muftího, duchovního vůdce pro asi padesát tisíc rumunských muslimů (Turci a Tataři).

 

 

Bosna a Hercegovina

Válka na Balkáně si mimo jiné stala také symbolem ničení muslimských míst. Jedním z mnoha dokladů tohoto barbarství bylo zničeno mnoho mešit v převážně srbském městě  Banja Luka (některé byly zapsány v UNESCO) a při bombardování Sarajeva i některé v metropoli.

Daytonská smlouva z roku 1995 vytyčila nové rozdělení země a některé původně muslimské části připadly Srbům připadly Srbům, a naopak původně srbská území se stala muslimská.

 

 

Makedonie

Tetovo je páté největší město Makedonie. Nejvýznamnější památkou je tzv. Malovaná mešita z 15. století. Později byla přebudována na začátku 19. století. Interiéry vás přímo oslní. Nedá se to k ničemu podobnému přirovnat.

 

 

 

 

Bulharsko

Plovdiv ukrývá ve svém starém městě mešitu Džumaja (foto níže).Ta je považována za nejstarší evropskou mešitu (vyjma maurské architektury ve Španělsku). Pochází ze 14. století a byla dvakrát renovována.

Mešita Banya Bashi (foto níže) pochází ze 16. století, a pochází z období pětisetleté osmanské nadvlády. Mešita byla postavena na místě termálních lázní (odtud je i její název) a jeden pramen stále tryská nedaleko mešity. Momentálně je to jediná funkční mešita ve městě.

V současnosti probíhá v Bulharsku diskuse o mešitě, kterou chce v zemi postavit Turecko. Na jihu Bulharska totiž žije početná turecká menšina. Turecká církevní rada schválila dar necelých 150 milionů korun. Současná mešita v Kardžali nemůže pojmout všechny věřící, a proto místní úřady před sedmi lety vypsaly konkurz na novou mešitu. Kvůli protestům obyvatel se ale projekt zatím neuskutečnil.

I u nás a i v ostatních částech Evropy významná část společnosti zajímá vůči stavbě mešit negativní postoj.

 

Řecko

Nová mešita v Soluni je dílem italského architekta a pochází až z roku 1902. Byla postavena pro sektu Dönme (hnutí, známé dnes jako sabatianismus, židé, kteří se znelíbili tureckým úřadům a museli nuceně konvertovat k islámu; pozn. red.). Ti však město opustili a pak budova sloužila archeologickému muzeu a dnes se zde pořádají výstavy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chorvatsko

Záhřeb ve čtvrti Borovje skrývá netradiční mešitu. Je největší v Záhřebu a začala se stavět v roce 1981 a dokončena byla o 6 let později. Jde o jednu z nemnoha příkladů moderního pojetí mešity. 

 

FOTO: IslamOnline.sk / Facebook
Úvodní foto (mešita v Tetovu v Makedonii): Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články