OBRAZEM: Pozoruhodná panoramata z Bolívie, Kyrgyzstánu nebo Nepálu

Panoramatické fotografie českého fotografa Jana Miklína vám vezmou dech.

OBRAZEM: Pozoruhodná panoramata z Bolívie, Kyrgyzstánu nebo Nepálu
OBRAZEM: Pozoruhodná panoramata z Bolívie, Kyrgyzstánu nebo Nepálu
Zdroj: archiv

Nejstarší národní park Bolívie

Jezero Chiarkhota vnárodním parku Sajama v Bolívii. Nejstarší národní park v zemi byl založen roku 1939 a měl chránit především lamy, kterým hrozilo vyhynutí. Park je obrovský – jeho rozloha je zhruba 10 tisíc km2. V parku se nachází nejvyšší bolivijská hora Sajama (6 542 m n. m.).

Sajamský park se nachází na rozsáhlé náhorní plošině v nadmořské výšce kolem 4 000 m n.m. Altiplano (šp. náhorní rovina) odděluje západní a východní Andy. Po Tibetské plošině je nejrozsáhlejší na Zemi. Je součástí světového dědictví UNESCO.

Laguna Chiarcota na náhorní plošině v Bolívii. Jindy se tu ukazují plameňáci…

Peru. Tropické pohoří, kde se vyskytuje nejvíce ledu

Jezero Yuraqcocha v národním parku Huascarán v Peru. I tento park je na seznamu UNESCO. Místní pohoří Cordillera Blanca má víc jak 20 hor, které převyšují 6 000 m n. m., a je tak nejvíce zaledněným tropickým pohořím…

Za chilskými vulkány

Jezero Chungara s vulkány Parinacota a llareta v národním parku Lauca v Chile. Nachází se na úplném severním kraji země a sousedí s bolivijským parkem Sajamou (viz výše).

Vzácně zelený Kyrgyzstán

Pohoří Terskej Alatau, jehož zeleň je v Kyrgyzstánu vzácná. Téměř všude zemi totiž pokrývají stepi.

Úvodní foto: Jezera Gokyo v nepálské Himálaji pohledem z hory Gokyo Ri. Odsud se dají spatřit některé osmitisícovky. Nadmořská výška je kolem 4 800 m n. m. 

FOTO: Isifa (Jan Miklín)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články