Obří cunami zaútočila na Floridu. Naštěstí byla jen z mraků

Vypadá to, že pobřeží Floridy co nevidět zasáhne obří vlna cunami. Ale k úlevě obyvatel Panama City šlo o mnohem méně ničivý jev – podivné vlny mraků.

Obří cunami zaútočila na Floridu. Naštěstí byla jen z mraků
Obří cunami zaútočila na Floridu. Naštěstí byla jen z mraků
Zdroj: archiv

Fotografie zvláštního přírodního jevu pořídil pilot vrtulníku J.R. Hott. Mraky ve tvaru vysokých vln se na fascinujících záběrech řítí na město – jsou vyšší než ty největší mrakodrapy. Přestože obrázky vypadají jako z nějakého katastrofického filmu, ve skutečnosti mraky pro obyvatele města nepředstavovaly řádné nebezpečí.  

Pilot si mraků všiml krátce před přistáním, blížily se k jeho stroji velkou rychlostí. Přicházely od moře, stejně jako opravdová vlna cunami. Chvíli poté, co se panu Hottovi podařilo fotografie pořídit, se helikoptéra ponořila do bílé masy. 

Jak vznikne cunami z mraků? 

O co se vlastně jednalo? Tato oblaka jsou důsledkem teplého vlhkého vzduchu, z něhož se tvoří těsně u pobřeží oblaka. Silné poryvy větru vanoucího podél mořské hladiny směrem vzhůru pak oblakům propůjčují tvar vln. Jedná se technicky vzato vlastně spíše o mlhu než o mraky; pohybuje se nízko nad zemí a postupně se rozpouští, když se setkává se studenějším vzduchem ve vyšších vrstvách. 

Na sérii fotografií je vidět, jak se oblaka mlhy tvoří u pobřeží a vítr vanoucí směrem od jihu k severu je hrne na pevninu. Tvar vln je způsobený vice faktory, například třením mlhy o vzduchové vrstvy, relativním rozdílem vzdušné vlhkosti nad pevninou a oceánem. Podmínky pro vznik těchto mračen jsou tedy velmi specifické – aby „cunami mraky“ vznikly, musí být splněno několik podmínem současně. A to se stává jen výjimečně. 

Foto: facebookový profil J.R. Hotta.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články