Obří galaxie vystřelila hvězdokupu do prázdnoty

Vzdálená galaxie M87 vystřelila do prostoru celou hvězdokupu, tedy útvar, který může obsahovat i tisíce hvězd. Tento obrovský objekt nyní podle astronomů letí rychlostí přesahující tři miliony kilometrů za hodinu. Kde se vzala taková rychlost?

Obří galaxie vystřelila hvězdokupu do prázdnoty
Obří galaxie vystřelila hvězdokupu do prázdnoty
Zdroj: archiv

"Astronomové objevili již dříve zbloudilé hvězdy, ale poprvé jsme našli unikající hvězdokupu," komentoval objev Nelson Caldwell z Harvard-Smithsonianova centra pro astrofyziku. Caldwell je hlavní autor studie, která bude o prchající hvězdokupě zveřejněna v The Astrophysical Journal Letters. Vystřelená kulová hvězdokupa dostala označení HVGC-1 a podle vědců je na rychlé cestě do prázdnoty. Jejím osudem bude zřejmě věčné driftování mezi galaxiemi.

Kulové hvězdokupy jsou pozůstatky raného vesmíru. Tyto skupiny obvykle obsahují tisíce hvězd napěchovaných do "klubíčka" o průměru několika desítek světelných let. Mléčná dráha je domovem asi 150 podobných kulových hvězdokup. Ovšem obří eliptická galaxie M87 jich má tisíce, jde asi o největší známou galaxii v blízkém vesmíru. Objev HVGC-1 byl vlastně šťastnou náhodou pro tým, který analyzoval snímky okolí vzdálené galaxie s pomocí teleskopu v Arizoně.

Katapult černých děr

"Nečekali jsme, že najdeme něco v tak rychlém pohybu," říká spoluautor studie Jay Strader z Michiganské státní univerzity. Podle astrofyziků byla hvězdokupa vymrštěna nejspíše působení dvou masivních černých děr v jádru galaxie, které hvězdokupu očesaly nejspíše o vnější vrstvu, ale její neporušené jádro vystřelily jako katapult obrovskou rychlostí.

Skutečnost, že je M87 tak masivní a má v centru zřejmě dvě obrovské černé díry, je dána tím, že vznikla srážkou dvou galaxií. Stejný osud čeká naší vlastní Mléčnou dráhu, která za několik miliard let s galaxií v Andromedě, s níž vytvoří obří eliptickou galaxii "Milkomedu".

Související články