Obrovská díra v zemi zaskočila vědce

Přibližně 80 metrů široký kráter byl náhodně objeven na sibiřském poloostrově Jamal. Odborníci předpokládají, že díra pravděpodobně vznikla podzemní explozí plynu, jehož jsou zde bohatá naleziště. Nicméně i tak jde o výjimečný a úkaz, který chtějí vědci prozkoumat.

Obrovská díra v zemi zaskočila vědce
Obrovská díra v zemi zaskočila vědce
Zdroj: archiv

Kráter zatím nafilmoval z vrtulníku při přeletu inženýr Konstantin Nikolajev z nedalekého největšího ropného pole.Na záznamu jsou vidět proudy suchého sypkého materiálu, které padají do nitra kráteru. Jeho hloubka není zatím známa.

"Seznam možných přirozených vysvětlení pro obří díry zahrnuje meteorit stávky a výbuch plynu, případně erupce podzemní ledu," uvedl pro Siberian Times Nikolajev. Ztmavený vnitřní okraj pak nasvědčuje tomu, že vznik otvoru doprovázelo výrazné zvýšení teplot. Proto se objevily i spekulace, že jde o následky přistání UFO.

Anna Kurčatová ze Subarktického vědeckého výzkumného střediska si myslí, že kráter byl vytvořen působením vody, soli a směsi plynů, které vybuchly v podzemí. A tato exploze je zároveň vedlejším následkem globálního oteplování - vyvolalo uvolnění plynů nahromaděných v ledové vrstvě promísené s pískem, který je navíc bohatý na soli, protože dotčená oblast byla před 10 000 lety pod hladinou moře.

Související články