Obrovské krajty žily v pravěku kousek od Prahy

Teplejší klima umožňovalo, aby ve střední Evropě v pravěku žily obří hadi. Vrátí se s globálním oteplováním?

Obrovské krajty žily v pravěku kousek od Prahy
Obrovské krajty žily v pravěku kousek od Prahy
Zdroj: archiv

Kromě krajt tu žily také obří želvy.

Paleontologové z jihu Německa a České republiky objevili nejsevernější zkameněliny krajty na světě. Obratle 3,5 metru dlouhého plaza byly podle agentury DPA nalezeny poblíž bavorského Augsburgu. Senzační objev obrovského teplomilného hada pochází z období před 15 miliony let, kdy byla průměrná teplota ve střední Evropě mnohem vyšší než dnes. 

Vědci vnímají objev v nalezišti Griesbeckerzell jako důkaz toho, že v relativně krátkém období mimořádného tepla se po střední Evropě plazily i krajty. "Vycházíme z toho, že průměrné roční teploty byly kolem 19 stupňů, jinak by se tu tito hadi necítili dobře," řekla Madelaine Böhmeová z Tübingenské univerzity. 

Střední Evropa před 15 miliony lety

Tehdejší podnebí připomínalo současné subtropy. Dokonce i během zimních měsíců se průměrná teplota pohybovala mezi 13-13,3 stupni, v létě byly průměry kolem 25-28 stupňů.  

Dnes se průměrné roční teploty kolem Augsburgu pohybují kolem osmi stupňů Celsia, což by pro krajty bylo příliš málo. Krajty dorůstají délky až deseti metrů, a patří tak k největším hadům na světě. Dnes žijí především v tropech Afriky a Asie.  U Griesbeckerzellu, který leží jen 300 kilometrů od Prahy, se našla i řada dalších zvířat, která si s našimi zeměpisnými šířkami nespojujeme. Například aligátoři Diplocynodon nebo obří želvy.   

Na vykopávkách, které se uskutečnily už před několika lety, se vedle vědců z Tübingenské univerzity podíleli i badatelé z Masarykovy univerzity v Brně. Svůj výzkum zveřejnili v odborném časopise Geodiversitas. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články