Oceán jako palivová nádrž pro celý svět

Strašení vyčerpáním zásob ropy sice v poslední době zesláblo, ale poptávka po zdrojích energie zřejmě poroste do budoucna a žádný zdroj není nekonečný. Nicméně některé jsou větší než jiné. Představte si například jako obrovskou palivovou nádrž světový oceán. Hned dva různé výzkumy k tomu otevírají cestu.

Oceán jako palivová nádrž pro celý svět
Oceán jako palivová nádrž pro celý svět
Zdroj: archiv

Vědci ve výzkumném centru University of Wollongong vyvinuli nový způsob, jak získávat z mořské vody vodík, jako udržitelný a čistý zdroj paliva. Z pouhých pěti litrů jsou schopni za den vyrobit v článcích, které využívají zpětnou oxidaci vodíku, dostatek energie pro spotřebu průměrné domácnosti s automobilem na jeden den. Odpadním produktem je znovu voda. Tak trochu to připomíná perpetum mobile.

Základem technologie je katalyzátor, který vyžaduje méně energie ke své oxidaci (světlo), který následně spustí chemickou reakci štěpení molekul vody. Dosud tento proces vyžadoval vyšší vstupní množství energie a u mořské vody navíc produkoval plynný chlor.

Výzkumný tým, vedený Dr. Junem Chenem a profesorem Gerry Swiegersem, vyrobil vodivou folii s umělým chlorofylem, který funguje jako katalyzátor při štěpení vody. Vzhledem ke kombinaci s pružným polymerem se nabízí širší možnosti nasazení této technologie, než u kovových polovodičů.

"Flexibilní povaha materiálu také poskytuje možnost vybudování přenosných, vodík produkujících zařízení," uvedl Chen.

Nanočastice nabízejí podobný efekt

Obrázek ukazuje vodík bublající z povrchu krystalu fosfidu niklu. ZDROJ: Eric Popczun, Penn State University

Profesor Raymond Schaak z americké Penn State University se svými kolegy přišli s novou technologií, která umožňuje extrakci vodíku z vody s pomocí nanočástic na bázi niklu a fosforu, dvou prvků s hojným výskytem. Výsledky svého výzkumu publikovali v časopise Journal of American Chemical Society.

"Voda je ideální palivo, protože je levná i v hojném množství," řekl Schaak. Vodík má podle něj vysokou hustotu energie a je proto ideálním nosičem energie. "Nanočástice fosfidu niklu jsou pak skutečně vhodné pro výrobu vodíku a jsou srovnatelné s nejlepšími známými alternativami z drahé platiny."

Související články