Odhalení temných galaxií

Nové přístroje odhalily, že Mléčná dráha je místo mezihvězdné prázdnoty obklopena temnými galaxiemi. A jejich nesčetně.

Odhalení temných galaxií
Odhalení temných galaxií
Zdroj: archiv

Kdysi se zdálo, že mezi galaxiemi zářícími mliardami hvězd, se ve vesmíru rozprostírá jen prázdnota. Skutečnost je však jiná. Nové přístroje odhalily astronomům, že Mléčná dráha je místo mezihvězdné prázdnoty obklopena temnými galaxiemi. A jejich nesčetně, protože není důvod, proč by neměly obklopovat i jiné galaxie.

Mléčná dráha

Temné galaxie nemají hvězdy, a proto také nejsou vidět ve viditelném a ani infračerveném spektru, protože nevyzařují teplo. Přesto jsou tvořeny temnou vířící hmotou a některé se dostávají do kolizí s viditelnými galaxiemi. Ostatně tak byly i odhaleny. Poprvé v roce 2005 jejich existenci formulovali vědci na základě obejevení záhadné vodíkového oblaku ve hvězdokupě Panny.

Při kolizi s Mléčnou drahou ve vzdálenosti 50 milionů světelných let od Země vznikl radiový obraz vodíkového oblaku, který dostal označení VIRGOHI 21. Přestože tento oblak měl podle měření dostatek hmoty pro 100 milionů Sluncí (dost pro malou galaxii), nevyzařoval jako galaxie takové velikosti.

Rychlost rotace oblaku byla zároveň příliš rychlá, aby odpovídala gravitaci zjištěného vodíku. Odpovídala naopak přítomnosti temné hmoty o hmotě desítek miliard Sluncí.

Co ovlivňují temné galaxie?

Existence temných galaxií společně s existencí temné hmoty může podle astrofyziků vysvětlovat některé jevy pozorované u sousedních galaxií, u kterých byly pozorován bouřlivý vývoj nejspíš v souvislosti s kolizí s temnou galaxií. VIRGOHI 21 tak vytváří svým způsobem spojnici mezi Mléčnou dráhou a spirální galaxií NGC 4254.

Z počítačových modelů vychází temná galaxie jako oblast vesmíru s ohromnou masou, která rotuje jako galaxie ale bez hvězd, kterou udržuje temná hmota. Bez přítomnosti hvězd mohou temné galaxie odhalit pouze radioteleskopy.

Astronomokvé v součastnosti předpokládají, že spirální galaxie, jako je Mléčná dráha, mají stovky satelitních galaxií, které krouží kolem nich. Jen některé jsou viditelné jako Magellanův oblak, většina je temná. Na tomto základě pak vychází, že 85 procent hmoty ve vesmíru bylo dřívějšími postupy nezjistitelné.

Nová teorie by odpovídala na paradox s nímž si astronomomvé lámali hlavu a sice, jak je možné, že zářící galaxiím nedošel od vzniku vesmíru plyn a mají dost paliva na výrobu hvězd po příští miliardu let. Zdá se však, že si své palivové nádrže doplňují. Při své existenci a při interakcích hmotu nejen spotřebovávají, ale zřejmě i nabírají podobně jako u pozemského cyklu vody, která se odpařuje a znovu zkapalňuje .

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články