Opice s rozpláclým nosem: fotka tvora, o němž věda nevěděla

V Barmě byl objeven nový druh primáta – bizarní opice, která ještě ani nemá jméno.

Opice s rozpláclým nosem: fotka tvora, o němž věda nevěděla
Opice s rozpláclým nosem: fotka tvora, o němž věda nevěděla
Zdroj: archiv

Hledali jiné opice a pak se divili

I ve 21. století se dají objevit úplně neznámí tvorové – a to dokonce takoví, které věda doposud neznala. Přestože je svět propátrán lépe než kdy předtím, podařilo se v Barmě (neboli Myanmarském svazu) na začátku ledna 2012 vyfotit doposud téměř neznámý druh primáta.

Nadace Arcus uspořádala mezinárodní expedici pátrající v severovýchodní části země po úplně jiných tvorech – gibbonech šedých.

V rámci hledání těchto plachých tvorů vědci nainstalovali v džungli „fotopasti“, automatické foťáky, které reagují na pohyb. Tyto přístroje pořídily zcela nečekané záběry: podivné opice s rozpláclým nosem. 

Fotografie byly velice povedené a detailní, takže vědci rozpoznali, že se jedná o hulmana Rhinopithecus strykeri – primáta, který byl zatím pozorován pouze jedenkrát.

Tehdy, roku 2010, se do rukou biologů dostalo jen pár fotek zvířete zastřeleného neznámým lovcem. Doposud ho nikdo neviděl živého; opice je extrémně vzácná a současně má ostré smysly, které ji varují před nebezpečím.  Nově objevený hulman je celý černý, jen kolem tváře má srst světlou. Může se pochlubit extrémně dlouhým ocasem a především výrazným obličejem s krátkým čumákem a uzoučkými dírkami ostře vystupujícími z čumáku vpřed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyto opice žijí na ploše pouhých 270 kilometrů čtverečních a je jich maximálně 330. Přesto ještě nejsou označené za „kriticky ohrožené“ – právě proto, že se ještě ani nedostaly na seznam existujících a vědou uznaných zvířat. 

Když jim naprší do nosu, kýchají

Místní lidé je, na rozdíl od západních vědců, znají velmi dobře. Barmánci členům expedice popisovali bizarní zvyky těchto hulmanů: údajně se dají velmi snadno pozorovat za deště. To opice sedávají na stromech a hlavu schovávají mezi kolena. Proč? Jinak by jim napršelo do jejich podivných nosních dírek. Pokud se jim nepodaří zakrýt si hlavu, v dešti pak hlasitě kýchají…

Objev je současně důkazem, že se vyplatí finančně podporovat vědu. Rhinopithecus strykeri získal své druhové jméno podle sponzora výpravy Jona Strykera…

 

 FOTO: Fauna & Flora International

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články