Osamělý George z Galapág zemřel. Vzácný želví samec se dožil 100 let

Vymírání živočišných druhů v současnosti můžeme sledovat doslova v přímém přenosu: Osamělý George, poslední známý jedinec vzácného poddruhu želvy sloní, v neděli z neznámých příčin zahynul.

Zdroj: Viasat Nature

Odborníci odhadují jeho věk zhruba na 100. Želvy sloní se však mohou dožívat dvojnásobku let. Uhynulé zvíře objevili strážci národního parku na Galapágách. Příčinu smrti odhalí až pitva.

Nejosamělější na světě

Osamělý George neměl žádné potomky a byl poslední svého druhu. Slovy Davida Attenborougha šlo o "nejvzácnější zvíře na světě". Vzácnější už být nemohl. Poprvé byl spatřen v roce 1972 maďarskými vědci. Předtím vědci měli za to, že tento poddruh želvy (Chelonoidis nigra abingdoni) je již vymřelý. 

Po desetiletí se vědci snažili želvu sloní rozmnožit za pomoci nejbližšího poddruhu želvích samic. Bohužel však neúspěšně. Po 15 letech soužití s želví samicí sice došlo ke spáření, ale vajíčka byla neplodná. George sdílel svoji ohradu s adalší samicí, která mu byla geneticky blíže, než ta předchozí, ale s touto želvou se George vůbec nespářil. 

Podívejte se na video BBC zachycující s epizodou s Davidem Attenboroughem a osamělým Georgem:

Symbol Galapág, darwinismu i ničení Země

George se stal symbolem ostrova, který ročně navštíví až 180 000 návštěvníků. A symbolem vymírání živočišných druhů. Hovoří se o tom, že by se mělo jeho tělo konzervovat, aby se uchovalo pro příští generace.

Tento poddruh želv byl kdysi v 19. století na Galapágách hojný. A pak přišli lidé a začali je lovit ve velkém. Navíc se jejich prostředí výrazně narušilo s příchodem koz, které sem člověk dovezl z pevniny. Dá se tedy říct, že tento poddruh zemřel kvůli člověku. 

Právě odlišný vzhled různých poddruhů želv na Galapágách byl jedním z hlavních podnětů, které pomohly Charlesi Darwinovi formulovat jeho teorii o výběru druhů. 

Na ostrově žije ještě 20 000 želv sloních, ale jiných poddruhů (těch je jich celkem 13). 

 

Televizní stanice Viasat Nature bude vysílat o osamělém Georgovi dokument s názvem Osamělý George a bitva o Galapágy 30. června od 16:15 a Viasat Nature HD 1. července od 14:00.

Podívejte se na video o smrti osamělé želvy (z produkce BBC):

FOTO (osamělý George poblíž svého příbytku): Viasat Nature

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články