Oslavte Světový den divočiny a vyrazte za drsnou přírodou (2. část)

OSN vyhlásila 3. březen Světovým dnem divoké přírody s cílem připomenout si největší současné problémy, jako je globální oteplování, ničení pralesů či nelegální obchod se zvířaty. Co je v sázce, si naplno uvědomíte díky výletům do míst, kde příroda stále žije svým divokým způsobem. 

Český les, konkrétně území mezi Tachovem a německými hranicemi, si milovníci divočiny užijí.
Český les, konkrétně území mezi Tachovem a německými hranicemi, si milovníci divočiny užijí.
Zdroj: Mapy.cz

Společně s redakcí portálu Mapy.cz jsme vytipovali nejzajímavější místa a trasy, kam se můžete vydat za českou divočinou. Zatímco v první části jsme procestovali Novohradské hory, Ralsko a Jeseníky, tentokrát vás zveme do Českého lesa a do CHKO Brdy.

Tajuplný Český les

Navigace: Předposlední výlet do divočiny se skrývá na západě Plzeňského kraje poblíž města Tachov, kam lze dojet autem nebo přímým autobusem z Plzně. Vyrazit můžete z poslední předhraniční české obce Lesná a odtud se vydat přímo na západ k „čáře". Pokud nechcete jít zpáteční cestou opět do Lesné, dá se vyrazit na jih do osady Stará Knížecí Huť, nebo se můžete vydat dalších 10 km podél hranic do známé příhraniční obce Rozvadov. Pokud by vám náhodou nefungovalo internetové připojení, tak si raději stáhněte offline mapu Německa v aplikaci Mapy.cz.

mapa CHKO Český lesZdroj: Mapy.czProč právě sem: Nebaví vás turisty obsypaná místa ve vyhlášených horských letoviscích? Český a Slavkovský les má pro vás připraveno nejedno dobrodružství a zajímavá místa mimo civilizaci. Lovcům divočiny doporučujeme zejména CHKO Český les, konkrétně území mezi Tachovem a německými hranicemi.

Na co se připravit: Připravte se na krásné, hluboké lesy. Kopce zde nejsou tak prudké jako v jiných horách, na druhou stranu je zde menší četnost míst k obsluze turistů.

Rozhledna Havran (894 m. n. m.) nabízí výhled do kraje plného hlubokých lesů.Zdroj: Mapy.czCo nevynechat: Po cestě k německé hranici můžete navštívit bývalý lovecký zámeček Ostrůvek i zříceninu hradu Šelmberk. V bezprostřední blízkosti hranic vás pak čeká rozhledna Havran (894 m. n. m.) s nádherným výhledem do kraje plného hlubokých lesů. Zájemci o historii mohou pokračovat dále do 10 km vzdáleného Flossenbürgu, kde se nachází zajímavý hrad, ale i památník nacistického koncentračního tábora z období druhé světové války.

Koho radši nechte doma: Při plánování výletu do Českého lesa počítejte s tím, že pokud nepojedete autem, cesta na Tachovsko vám zabere poměrně dost času. Pokud čekáte vrcholové túry a náročné výšlapy, zamiřte raději do hor. Český les nabízí romantickou i tajuplnou divočinu bez časté civilizace, která v tomto kraji vznikla kvůli železné oponě během komunistické totality.

Bývalý vojenský újezd Brdy

mapa CHKO BrdyZdroj: Mapy.czNavigace: Vojenský újezd Brdy se nachází jihozápadně od Prahy mezi městy Příbram a Rokycany. Do jeho blízkosti se lze dostat po dálnicích D5 a D4, případně hromadnou dopravou. Auto doporučujeme nechat na příbramském předměstí Orlov, odkud je to jen kousek k Toku, nejvyššímu kopci Brdů.

Proč právě sem: V českém vnitrozemí asi neexistuje pustější místo, než je tento bývalý vojenský prostor. To umocňuje i fakt, že v celé oblasti je zatím pouze řídké turistické značení, takže se můžete toulat po starých vojenských cestách „po svém". Těšit se můžete na krajinu bez civilizace, na které je patrné, že desetiletí sloužila vojákům a jejich technice. Po otevření vojenského újezdu na začátku loňského roku si získává čím dál větší oblibu, takže pokud si ho chcete vychutnat bez jiných turistů, doporučujeme se na něj vydat ve všední dny, nebo mimo hlavní turistickou sezónu.

Na co se připravit: Vstup do CHKO Brdy je turistům, cyklistům a běžkařům povolen, má však určitá omezení. Zákaz vstupu se týká především vojenských území, která jsou poblíž obce Jince a také území, kde stále probíhá pyrotechnická očista. V těchto prostorách se lze většinou pohybovat po cestách, nicméně je nutné dbát všech cedulí se zákazem vstupu do terénu, který je ještě dočišťován od zbytků dělostřelecké palby.

Brdy skrývají i zříceninu hradu Valdek.Zdroj: Mapy.czCo nevynechat: Rozhodně doporučujeme navštívit nejvyšší bod Brdů Tok a také bývalou dopadovou plochu Jordán (poblíž stejnojmenného kopce), která sloužila k testování československých vojenských bunkrů za první republiky či i k testování nových dělostřeleckých zbraní. Zvláště v této oblasti doporučujeme se pohybovat pouze po vyznačených cestách. Brdy skrývají i zříceninu hradu Valdek nebo rozhlednu Orlov. Pokud byste měli čas nazbyt, za návštěvu určitě stojí i poutní místo Svatá Hora na kraji Příbrami, nebo muzeum v jediném částečně dochovaném komunistickém lágru Vojna, který leží pět kilometrů jižně od Příbrami.

Koho radši nechte doma: Výlet do Brdů je nenáročný a lze ho zvládnou na kole a dokonce i s menšími dětmi. Doma proto doporučujeme nechat jen ty, kteří nedokáží respektovat zákaz chození mimo vyznačené cesty.

Mohlo by vás zajímat: