Oslavy Alžběty očima Líby Taylor: Nezdolná královna, nemocný Phillip a déšť a déšť a déšť

Přinášíme druhou a poslední reportáž fotografky Líby Taylor z oslav 60. let britské královny na trůnu. Možná se dozvíte, proč Britové svoji královnu tak obdivují.

Zdroj: Líba Taylor

Diamantové výročí 60. let královny Alžběty II. na britském trůnu bylo velkou událostí. Královna, které je úžasných 86 let, je jednou z nejdéle vládnoucích panovníků, a Britové se rádi baví.

Jak si vyrobit volno

Oslavy měly být velkolepé a národ na ně dostal dva dny volna navíc. Britové vesměs nejsou katolíci, a nemají tudíž žádné svaté, kteří by jim zajistili svátky klidu (samozřejmě kromě víkendů, Vánoc a Velikonoc), a tak si museli vymyslet takzvané Bank Holidays, dny, kdy jsou v pondělí zavřené banky. Jsou asi tři ročně. Letošní výroční oslavy spadaly na jedno z těchto pondělků, a jiné pondělí vyměnili za úterý, propojilo se to s víkendem, a skončilo plnými čtyřmi dny volna.

Při všem tom plánování se ale zapomnělo na jednu důležitou věc, kterou je počasí - tato ostrovní země má někdy až přespříliš srážek, které sice zaručují celoroční zeleň, ale zároveň dokážou zmařit, co se dá. Sobotní Epsom Derby, neboli dostihy konající se první den oslav královského jubilea, začaly slibně a daly návštěvníkům možnost vyvětrat letní oblečení. Ne, že Angličané by se někdy dali vyvést z míry počasím; když je léto, chodí se v letním, i kdyby trakaře padaly, a oni často padají.

Exkluzivně pro NG: Londýnská East Side Story. Příběh chudoby, tolerance a naděje

Nedělní program oslav byl nabitý. Po Temži měla plout flotila více než tisícovky lodí - ve vší nádheře a okázalosti. Na jedné z nich, královském říčním člunu zvaném Spirit of Chartwell zdobeným 10 000 květy, se plavila sama královská rodina: královna, princ Phillip, Charles a Camilla, William a Kate, princ Harry…

Plavba měla trvat asi čtyři hodiny. Lidé se shromaždovali na břehu Temže od raníčka rána, přespolní dokonce i stanovali přes noc. Na mosty se mohlo jen se vstupenkami; asi aby měli kontrolu, kolik lidí se tam namačká a jestli to most vydrží.

Big Lunch - Big Show

Další velká událost dne měl být takzvaný Velký oběd - Big Lunch. Hezký to zvyk, kdy se obyvatelé ulic a čtvrtí domluví, na ulici vyloží stoly a všichni pospolitě poobědvají. 

Od rána však černá obloha hrozila pohromou. Pro ty, co přišli nevybavení, se rozdávaly zadarmo pláštěnky. Já jsem se rozhodla nejprve zajít do Chelsea, čtvrti, kterou jsem znala a věděla, kam se případně ukrýt. Nábřeží tepalo, šance na to, že bych se dostala blízko nějakému výhledu na flotilu, byla minimální. Nezoufala jsem; byla jsem ve stejné situaci jako tisíce jiných, kteří si nepřivstali. Podle nadšeného křiku těch, co na řeku viděli, jsem poznala, na kolik se jim lodě líbí.

A pak se to spustilo…slejvák jako hrom, při kterém byste si mysleli, že každého vyžene. Ale nesmíte podceňovat Angličany. Roztáhli deštníky, natáhli si pláštěnky a začali odcházet, až když bylo úplně po všem.

OBRAZEM: Bílé útesy u Doveru se rozpadají. Pád hmoty velké jako fotbalové hřiště

Nezlomná Alžběta

Vrátila jsem se do centra Chelsea na King‘s Road, Duke of York Square, kde se Big Lunch obrátil ve velkou povodeň. Ale ani to lidi nevyhnalo. Vytrvale, v pláštěnkách a pod deštníky čekali, až se objeví jejich královna. A protože víme, že vytrvalým štěstí přeje, dočkali se i oni. Sice to nebyla přímo Elizabeth, ale možná Doris nebo Jane… Přesto, jak jen se sluší, zmoklé vytrvalce odměnila za výdrž a královsky je pozdravila. A přesně tak jako ta pravá královna, která se vstoje, v zimě a dešti plavila čtyři hodiny po temné, nacucané a nepřívětivé Temži, se také nenechala odradit troškou vody z nebe.

Phillip dopadl o něco hůř. Ve svých jednadevadesáti letech jako vždy věrně doprovázel svou manželku a jako vždy jí stál po boku. Ale tentokrát se nastydl a skončil v nemocnici se zánětem močových cest. Celá Anglie ho litovala a průběh jeho onemocnění byl médii ostře sledován. Otužilá královna pak obětavě zbytek oslav odsloužila sama, a národ byl opět hrdý na svou nezdolatelnou panovnici.

MOHLO VÁS ZAJÍMAT:

Související články