Otisk moderní civilizace: Podle expertů zmizí z alp Aletschský ledovec

Největší evropský ledovec se vine v rozsahu třiadvaceti kilometrů napříč švýcarskými Alpami. Je téměř nepředstavitelné, že by tato masivní ledová plocha zmizela. V důsledku klimatických změn je však tento scénář velmi pravděpodobný a odehrát se má v blízké budoucnosti.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Plocha ledovce se od roku 1870 zmenšila o celé tři kilometry. A tempo tání se zrychluje. Stejnému osudu podléhají ledové plochy po celém světě, což má za následek zvýšení hladiny světových moří.

"Procházeli jsme se po ledové ploše zjizvené trhlinami, obklopeni vrcholky hor. Někdy mačky nestačily a kvůli bezpečnosti jsme postupovali propojeni lanem s naším průvodcem. Hodiny byl všude kolem nás jen led," popisuje fotograf Denis Balibouse.

A přesto je Aletschský ledovec, který je viditelný i z vesmíru, v ohrožení, díky hromadění skleníkových plynů, jenž způsobují globální oteplování. Podle Andrease Vieliho, který stojí v čele skupiny expertů na glaciologii curyšské univerzity, může do roku 2100 největší alpský ledovec přijít až o 90% ledu.

"Mé děti uvidí zcela odlišnou alpskou scenérii. Kdybych zůstal na ledovci několik dní, mohl bych sám sledovat, jak taje," popisuje bezútěšnou situaci Richard Bortis, místní průvodce.

Podle OSN dojde koncem 21. století ke zvýšení hladiny moří o 26 až 82 cm přičemž od roku 1900 do součastnosti se díky tání ledovců jejich hladina vyšplhala už o 20 cm. V důsledku těchto změn jsou v ohrožení například Šanghaj, Bangladéš, San Francisko a stovky ostrovů. Jak se promění naše planeta? Dokážeme tento zhoubný proces zastavit? Na tyto otázky se budou pokoušet odpovědět zástupci téměř 200 států, kteří se sejdou na konci listopadu. V rámci klimatické konference OSN, jež se tentokrát koná v Paříži, se bude řešit mimo jiné i omezení emisí skleníkových plynů.