Rozhovor jen pro National Geographic: Ötziho poslední jídlo

… jeho složení, více než cokoli jiného, vyvolalo plno nových otázek, prozrazuje archeobotanik Klaus Oeggl, profesor Innsbrucké univerzity, který se podílel na pitvě nejznámější evropské mumie.

Rozhovor jen pro National Geographic: Ötziho poslední jídlo
Rozhovor jen pro National Geographic: Ötziho poslední jídlo
Zdroj: archiv

 Obzvláště zajímavé bylo odhalení zbytků červů ve zvěřině. Z toho plyne, že maso, které jedl, nebylo čerstvé.

Pane profesore, co Ötzi jedl před tím, než ho zasáhla smrtící střela?

 V jeho žaludku jsme nalezli maso, tuk a několik druhů rostliné potravy, především slupky z ovoce a zrní. Objevily se také různé druhy pylu, který je pro nás zdrojem dalších důležitých informací. Podle mne to znamená, že ledový muž jedl při posledním jídle totéž, co třikrát před tím: tedy maso, s nějakým druhem chleba.  A pak nějaké další plodiny, zřejmě zeleninu ve formě salátu.

Takže vy dokonce víte, co jedl před tím?

Víme z předchozích vyšetření trávicího traktu, že jeho obsah pocházel z minimálně tří jídel. Šlo o vyváženou stravu z různých zdrojů. Nejprve jedl maso z kozorožce, předposlední jídlo byla zvěřina, a pak znovu kozorožec. Obzvláště zajímavé bylo odhalení zbytků červů ve zvěřině. Z toho plyne, že maso, které jedl nebylo čerstvé.

Znamená to, že si sebou nesl zásoby jídla?

Můžeme to předpokládat. A měl bych připomenout, že kus spálené kosti kozorožce našli i na místě, kde byl Ötzi obejeven v roce 1992.

Ötziho poslední jídlo

 

Takže se dá říci, že si Ötzi ugriloval svůj poslední steak?

Nemáme žádný konkrétní důkaz o ohništi nebo ohni. Ale také nemůžeme vyloučit, že si připravoval jídlo. Je to taková hádanka: Jak mohl Ötzi skolit kozorožce, když s sebou neměl luk?

Trápily ho žlučové kameny

Zpráva o pitvě dokládá bohatou, tučnou stravu. To ale není typické pro stravu založenou na ulovené zvěřině. Pocházel ten tuk z mléka nebo sýra?

To je zajímavá otázka, kterou však neumím zodpovědět. V době, kdy žil Ötzi, uměli již lidé v Evropě produkovat mléko a sýr. Ale nevíme, zda to platilo i pro oblast Tyrol. 

To všechno dokážete vyvodit dnes, o 5300 let později, z obsahu jeho žaludku a střev?

Ötzi je tak zvaná mokrá mumie. Jeho tělo se zachovalo tak dobře, že můžeme z kousků poskládat velmi přesný obraz jeho způsobu života z celkové analýzy jeho trávicího ústrojí. Ovšem, to by nebylo možné, pokud by nebyl hluboce zmrazen a následně mumifikován suchým procesem.  To, že jsme našli zbytky několika jídel, je opravdu báječné. Získali jsme tak představu o stravovacích návycích neolitického člověka. Napočátku panovala kolem výsledků bádání skepse.

Koho nebo co tím myslíte?

Byly to například analýzy izotopů, použité jako podklad pro tvrzení, že Ötzi byl vegetarián. Ale to bylo nemožné - v takovém případě by nemohl mít oděv zhotovený ze zvířecí kůže! A ještě aby byl vegetarián. MRI skeny pak ukázaly, že Ötzi měl žlučové kameny - takže musel delší dobu jíst maso! Jako archeobotanik jsem hrdý na to, že jsme byli schopní tohle všechno zjistit našimi metodami.

Rekonstrukce Ötziho FOTO: Robert Clark

 

Dá se určit z Ötziho jídelníčku, zda byl pastýř nebo snad někdo významný, načelník kmene ve svém údolí?

Ne, víme toho příliš málo o stravovacích zvycích v oněch časech, abychom mohli  dělat takové závěry. Když se podíváte do dnešní kuchařky, najdete v ní recepty na jídla oblíbená nejméně movitými vrstvami, ale i chody pro horních deset tisíc. Bohužel, my nemáme neolitickou kuchařku, takže nevíme o škále, která pokrývala jídelníček tehdejších lidí. Nemohu proto tvrdit, že Ötzi patřil k vyšší společenské vrstvě.

Trpěl prý intolerancí laktózy. Zemědělec, který nemohl pít mléko a jíst sýr?

To je samozřejmě zajímavá možnost. Víme, z výzkumů zbytků potravin u švýcarských jezer, že zde obyvatelé konzumovali mléčné výrobky. Nikdo to však nemůže říci o oblasti vnitřních Alp. Zatím po tom pátráme v rámci našeho vlastního výzkumného projektu. Nicméně intolerance laktózy nevylučuje konzumaci sýrů, protože laktóza ve zralém sýru téměř není.

Byly Ötziho současníci spíše lovci a sběrači nebo zemědělci?

V té době bylo zcela přirozené, že se tyto různé kultury dostávaly do kontaktu s jinými. Nicméně Ötzi zcela nepochybně žil v prostředí  zemědělsko-pastýřského společenství. Jinými slovy, žili zde usedlí zemědělci, kteří obdělávali půdu.

Co vás vede k takovému závěru?

To, co jsme našli u Ötziho, především hlavní druhy zrn, které odpovídaly první vlně zemědělské kultivace rostlin, tedy ječmene a pšenice. A co víc, Ôtzi měl na sobě oděv vyrobený z kozí, ovčí a hovězí kůže. Zbytky usedlosti nalezené nedávno v oblast Latsch - to je hlavní část údolí v nižší nadmořské výšce - včetně starších nálezů ovcí, koz a zrn první vlny. Ačkoli Ötzi mě v sobě pšenici, převažoval ječmen z Latsche. To také odpovídá škále obilovin nalezené na jiných místech na severu Itálie.

Pil karcinogení vývar z kapradin

Jsou zde stále ještě nějaké zásadní nezodpovězené otázky z pohledu archeobaotanika?

Ano, především jeden fenomén: Všechno jídlo nalezené u ledového muže obsahuje výtrusy kapradin.

Javorový list

 

Není to jedovaté rostlina?

Ne, je karcinogení, ale lidé je jedí. Indiáni a Japonci používají mladé výhonky kapradí, jako druh chřestu. A kapradiny byly vždy využívány jako obalový materiál. Dnes jsou také používány jako módní obal na sýry. Ovšem my jsme nalezli sóry v šesti vzorcích z Ötziho trávicího ústrojí. Takové množství muselo pocházet pouze s přímého pojídání kapradin. 

Máte proto nějaké vysvětlení?

Muselo jít o součást stravy a pravděpodobně přijímané v tekuté formě. Náš poslední výzkum naznačuje, že, pil vývar z kapradin, nebo je používal jako filtr na mléko či jiný nápoj. To by bylo možné vysvětlení, jako mohly spory skončit v trávicím traktu společně s mléčnnými výrobky, jako je sýr nebo jogurt, které Ötzi konzumoval. Proto se také zajímám o výzkum intolerance laktózy a mastné kyseliny v Ötziho žaludku.

Takže není na obzoru rozluštění Ötziho hádanky?

Čím hlouběji se dostáváme, tím více otázek vyvstává. A tak by to i mělo být. Nakonec potřebujeme vědět, nakolik jsou tyto analýzy vypovídající. Jaký je význam Ötziho jako vzorku neolitického člověka v jeho době v alpské oblasti? 

Spočívá problém v tom, že máte jen jednoho ledového muže, a žádného dalšího pro porovnání?

Samozřejmě by bylo žádoucí mít další ledové muže nebo ženy, mohli bysme zjistit mnohem více o proměnlivosti v tomto případě. Možnost studovat ženu by měla obrovský potenciál. Viděli bychom, zda existovaly rozdíly mezi pohlavími a najít vodítka k sociálním strukturám ve kterých lidé tehdy žili. V tomto směru existují různé modely…

…a sice?

Někteří věří, že v mladší době kamenné převažovala patriarchální společnost. Jiní se přiklánějí k názoru, že dominantní byl matriarchát. Je zvláštní zvolit nyní patrarchální přístup a říci: Ötzi byl velký náčelník ve významném společenském postavení. Ale jaké by to bylo v takovém případě u ženy? Bohužel neexistuje žádný způsob, jak na takovou otázku odpovědět, protože nemáme dost mumií tohoto typu a nejspíš je ani nenajdeme. 

To znamená, že nic by vás neudělalo šťastnějším jako vědce, než nalezení více artefaktů z Ötziho doby?

To by byl skutečně splněný sen. Každý vědec má takovouzkušenost: radost uz objevu více nálezů z určité epochy, protože pak je možné statisticky oddělit ty všeobecně platné. 

Ptal se Erwin Brunner, šéfredaktor německé edice National Geographic

 

Klaus Oeggl 
je profesorem palynologie a archeobotaniky na Univerzitě v Innsbrucku. Ledový muž se stal nejdůležitějším subjektem jeho výzkumů. "A Ötzi mi soustavně přinášel nová překvapení," říká. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:


 

 

Související články