Oxford jako první v Británii uzavře vjezd do centra autům na benzín i naftu

Univerzitní město v hrabství Oxfordshire se rozhodlo pro radikální řešení v rámci ochrany životního prostředí. V několika krocích se postará o to, aby se již do hlavních ulic nedostalo vozidlo, které by se podílelo na znečištění ovzduší.        

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Zatímco Londýn zavádí "zónu s extrémně nízkými emisemi“ a od roku 2020 bude vybírat od řidičů denní poplatky za vjezd do centra, Oxford v této době přichází se „zónou s nulovými emisemi“, což znamená, že se do středu města nedostane žádné vozidlo, které jezdí na benzín či naftu.

"Každý z nás, kdo řídí nebo jezdí přes Oxford takovým vozidlem, je zodpovědný za zvýšení toxického ovzduší města," řekl člen představenstva městské rady John Tanner. "A každý musí udělat určitý krok, včetně vlády, místních orgánů, podniků i samotných obyvatel, k ukončení tohoto ohrožení veřejného zdraví."

V první fázi – v roce 2020 – zakáže Oxford vjezd taxíkům, automobilům, autobusům a lehkým užitkovým vozidlům do šesti ulic v centru města, včetně ulice v blízkosti Oxford Union, což je nejprestižnější debatní spolek světa, kde vystupovali velikáni světové politiky jako například Tony Blair nebo Margaret Thatcherová.
 
Zóna se postupně rozšíří tak, aby zahrnula další ulice a další typy vozidel. Rozhodnutí vyvrcholí v roce 2035, kdy budou všechna vozidla, včetně nákladních automobilů, z centra vykázána.

Vliv na tyto kroky má i odhalení v roce 2015, kdy se ukázalo, že německý výrobce automobilů Volkswagen v USA podváděl ohledně testů s emisemi. Politici z celého světa přistoupili k plánu skončit s naftovými motory s cílem zlepšit kvalitu ovzduší. Británie také chce od roku 2040 ukončit prodej naftových a benzinových automobilů.

Pro omezení automobilů v centrech měst se už rozhodla i Paříž, Madrid, Mexiko či Atény, jejichž cílem je dostat vozidla s dieselovými motory z centra do roku 2025.

Mohlo by vás zajímat: