Pavučiny nestačí jen nastražit a čekat. Pavouci mají i jiné zbraně

Pavouci nepatří zrovna mezi nejoblíbenější zvířata. Nejvíce lidí asi děsí jejich zjev a také jed. Ale jejich pavučiny si zasluhují náš obdiv…

Pavučiny nestačí jen nastražit a čekat. Pavouci mají i jiné zbraně
Pavučiny nestačí jen nastražit a čekat. Pavouci mají i jiné zbraně
Zdroj: archiv

Pavoučí sítě vznikají tak, že pavouci snovají lepkavé vlákno s cílem lapit hmyz. Můžeme je ale nahlížet i jinak: jsou příkladem nádherné přírodní architektury. Jsou však nejen krásné, ale i užitečné… Nejeden architekt se inspiroval její pevností a pružností.

Vlákno původně nemělo vůbec sloužit k lovu

Snovací žlázy vyúsťují na snovacích bradavkách a produkují sekret, který na vzduchu rychle usychá a tuhne. Nejdůležitější složkou této tekutiny je bílkovina (fibroin). Vybudovat celou pavučinu je pro pavouka hodně energeticky náročné, takže když se jejich síť poškodí, snaží se ji pavouci spíš opravovat a spojovat, než aby začínali úplně od začátku.

Původně nebylo pavoučí vlákno uzpůsobeno k lovení hmyzu, ale sloužilo na vystýlání nor a k ochranné obalové vrstvě na pavoučí kokony. A aby to nebylo příliš jednoduché, pavouk navíc používá odlišná vlákna ke stavbě sítě, k obalování oběti nebo ke spouštení.

 

Vynalézavosti se meze nekladou. Pavučiny jako falešné květy

Ne všechny vlákna jsou lepkavá, někdy mají za úkol upozornit na oběť vibrací vláken, a pavouk si ji pak jen „vyzvedne“. Pavučinové vaky jiných pavouků zase slouží jako labyrinty – když se tam oběť dostane, už není cesty zpět. Některé sítě slouží k zachycování letícího hmyzu – při nárazu hmyz spadne do lepkavé části pavučiny. Nejznámější je tzv. kruhová pavučina – kořist se chytá do středu, který je lepkavý, kde na kořist pavouk číhá. Někdy ale čeká na tzv. signálním vláknu, které je se středem spojené.

 

Někteří pavoučí specialisté ale používají i jiné metody: mají připravenou síťku, a když svoji oběť zpozorují, síť na ni jednoduše hodí. A nekteří dokonce vystačí s jediným vláknem s lepkavými kuličkami na koncích. 

Hmyz však není tak snadno lapitelný, jak se nám může na první pohled zdát. Hmyz je ve velké většině schopen pavučinu zpozorovat, a tak musejí být pavouci vynalézaví a lovit v noci nebo používat lstivé feromony.

A opravdovou lahůdkou je schopnost některých pavouků protkat svou pavučinu speciálními vlákny (stabilimento), která odráží ultrafialové světlo, a budoucím hmyzím obětem připomíná květ… 

S největší pavučinou pomáhá pavoukům vítr

Největší pavoučí síť byla objevena na Madagaskaru. Nový druh pavouka (Caerostris darwini) staví sítě rozprostírající se mnoho metrů. Jejich síť je nejodolnější ze všech pavoučích sítí. Není pro něj tak vůbec problém překonat různé vodní toky.

A jak se jim daří překonávat vzdálenost až 25 metrů bez jediné opory? Jsou velmi chytří a využívají vítr, ostatně nic jiného jim ani nezbývá. Vyčkávají na příhodný proud vzduchu, až začne vanout kýženým směrem, udělá za ně tu nejdůležitější práci…


Co mají společného pavouci a kozy?  

Pavoučí farmy? Ano, existují, například v Kostarice, ale provozovat je není vůbec jednoduché. Jejich ekonomický potenciál je malý. Pro větší výnosnost se žlázové geny pavouků se transplantují do mléčných žláz koz, jejichž mléko pak obsahuje patřičné proteiny. Odstřeďováním a přidáváním soli a následným rozpouštěním usazenin ve vodě vzniká emulze, ze které se může vyrábět vlákno… Z vláken například vznikají chirurgické nitě. Vlákna se dokonce ještě vylepšují přidáváním dalších chemických látek…

 

Pavouci umí pomáhat, a nejenom děsit

Pavouci umí být člověku i velmi užiteční. Magazín Discover vybral ta nejzajímavější fakta. 

  • Lepkavé lepidlo získané ze sítí pavouků rodu křižákovitých v přítomnosti vody zpevňuje a sílí. Vědci v čele s profesorem Blackledgem z univerzity v Akronu zkoumají, zda by nemohlo být využito v chirurgii nebo v podvodním inženýrství.
  • Jed z jihoamerické tarantule (Grammostola spatulata) by mohl sloužit jako léčba na srdeční arytmii. Obsahuje totiž peptid, který dokáže zklidnit nepravidelný tlukot srdce způsobený stresem.
  • Pavoučí vlákno se může použít na výrobu umělých svalů. Profesor Blackledge zkoumá pevnost vlákna, které se po navlhčení smršťuje. 

 

Úvodní foto: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články