Po 13 letech čekání patří Zoo Praha mezi tři unikátní zahrady na světě

Vzácné leguány, kterými se může pyšnit jen šest zoo na světě a tři z nich mají chovný pár, se zabydluje v Praze. Vylíhlo se i 13 mláďat slavného Pepína.

Pražská zoologická se pyšní novým druhem zvířat.
Pražská zoologická se pyšní novým druhem zvířat.
Zdroj: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Dlouhých 13 let se snažila pražská zoologická zahrada získat leguány chutné, kteří obývají severní ostrovy malých Antil. Jenže odchovy v lidské péči se příliš nedařily a každoročně se jednalo pouze o pár jedinců. Až letos se situace zlepšila a Zoo Praha získala tři plazy z Durrell Wildlife Preservation v Jersey. Jedná se o jednoho samce a dvě samice. Třináctiměsíční mláďata měří mezi 70 až 75 cm a váží kolem 0,25 kg.
Zdroj: Petr Velenský, Zoo Praha„Jejich příchodem se pražská zoo stala součástí chovatelské osy Jersey-Praha-Vídeň a patří mezi tři zoologické zahrady na světě s větším počtem leguánů chutných. V ostatních mají pouze jedno zvíře,“ poznamenává Petr Velenský, kurátor plazů ze Zoo Praha, a doplňuje: „Mláďata jsou zatím velmi plachá a lekavá. Nicméně už si pochutnávají na listech a květech ibišku, takže věříme, že za pár měsíců je budeme moci představit návštěvníkům.“

Leguán chutný byl zařazen na červený seznam IUCN do kategorie „Ohrožený” druh. Odhaduje se, že po příchodu Evropanů do Antil klesl počet jedinců o 70 % a z mnohých ostrovů tento plaz zcela vymizel. Dříve byl loven, což naznačuje i jeho druhové jméno, a v současnosti jej ohrožují přeměna prostředí a nepůvodní predátoři.


Chovatelé doufají, že se leguánům chutným u nás bude dařit stejně jako leguánům kubánským. Ti patří ke zdejším nejtradičnějším zvířatům a proslulý Pepíno, který se svojí partnerkou přišel do Prahy v roce 1992, má dokonce hvězdu na chodníku slávy před hlavním vstupem do zoo. K radosti chovatelů se už letos vylíhlo celkem 13 vnoučat Pepína. „Když sečteme všechna vylíhnutá mláďata leguánů kubánských, tak jsme na čísle 187,“ vypočítává Petr Velenský.

Příběh hvězdného Pepína
Přišel do Zoo Praha v roce 1992 a hned v následujícím roce se proslavil. Stal se totiž otcem prvních mláďat svého druhu v Evropě. Čekaly se pak od něj další velké výkony, ale následující léta znamenala stejně hluboké zklamání, jako by filmová star točila jen samé propadáky. Pepínovy partnerky rok za rokem snášely neoplozená vejce a sám Pepíno si spokojeně tloustnul. Až když se za sklem objevil další samec a Pepíno musel čelit konkurenci, nastala jeho nejplodnější léta. Dočkal se celé řady potomků, vnoučat i pravnoučat a zoologická díky němu a úspěšným odchovům vede od roku 1995 plemennou knihu druhu.

Letošních 13 mláďat je prozatím v zázemí, jelikož jsou velmi choulostivá. Za atriem v pavilonu šelem však rozhodně není prázdno – je tam šestice loňských, tedy ročních, mláďat.Zdroj: Petr Velenský, Zoo Praha

Mohlo by vás zajímat: