Podivné borůvky na Marsu. Záhada, před kterou jsou vědci bezmocní

Rudá planeta nás v posledních dnech a týdnech překvapuje stále novými objevy.

Podivné borůvky na Marsu. Záhada, před kterou jsou vědci bezmocní
Podivné borůvky na Marsu. Záhada, před kterou jsou vědci bezmocní
Zdroj: archiv

Nejen sonda Curiosity se na povrchu Marsu činí. Vědce zásobuje novými objevy i její starší sourozenec, robotické vozítko Oportunity. Vyfotografovalo podivné objekty, na nimiž i ti nejlepší specialisté zatím jen kroutí hlavami…

Deset největších záhad Marsu. Vyřeší je sonda Curiosity?

Zvláštní útvary vyfotografované z bezprostřední blízkosti připomínají jiný marsovský objekt - známé „borůvky“. Ty nafotila Oportunity – už roku 2004. Nově objevené se však od nich v mnoha ohledech liší. „Jde o jeden z nejvíc vzrušujících objevů celé mise Oportunity,“ popsal nález Steve Squyres, který má sondu na starosti. Kulovité útvary byly objeveny v oblasti Kirkwood – podle Squyrese je jich plná.

Fotografie, na níž jsou kuličky zachycené, je ve skutečnosti kompozicí více záběrů pořízených mikroskopickým fotoaparátem na robotické paži Opportunity. Klasické marsovské borůvky jsou vlastně minerály usazené v sedimentu. Na rudé planetě na ně sonda narazila na více místech, ale nikdy v podobě, v jaké byly nalezeny v oblasti Mysu York.

Nejsou borůvky jako borůvky

Na kamenech nazvaných Kirkwood jsou totiž „borůvky“ rozbité a uvnitř odkrývají divné koncentrické kruhy. „Vypadají, že jsou zvenku křehké a uprostřed měkké,“ vysvětluje Squyres. „Lidí se od normálních borůvek svou koncentrací, strukturou i složením. Jsou i jinak rozmístěné. Inu, máme před námi úžasnou geologickou hádanku,“ dodává vědec.

Squyres a jeho tým už pracují s několika teoriemi, ale zatím žádná není schopná původ kuliček náležitě vysvětlit. „Bude trvat ještě nějakou dobu, než tohle vyřešíme,“ přiznává Američan.“Teď k této záhadě musíme přistupovat s čistou hlavou a nechat na sebe kameny promlouvat…“

FOTO: NASA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články