Poslední procházka raketoplánem Atlantis. Tohle už nikdo nikdy neuvidí

Z raketoplánu se stane kostra určení pro turisty. Kdo chce vidět raketoplán Atlantis v posledních hodinách jeho slávy, má poslední možnost…

Zdroj: archiv

Raketoplány jsou mrtvé. Odpískal je nedostatek financí, zastaralost projektu i spousta problémů, které je v posledních letech doprovázely. Přesto se pořád jedná o jeden z nejúžasnějších kousků techniky, které kdy lidstvo vytvořilo. 

Poslední z raketoplánů – Atlantis – naposledy letěl před pěti měsíci. Byl to současně i poslední let v třicetileté historii raketoplánů. V současnosti raketoplán odpočívá v hangárz OPF-2 v Kennedyho vesmírném centru. Technici ho zde připravují na umístění do návštěvnického centra, kde bude raketoplán sloužit už jen skupinám školáků. To znamená, že raketoplán přichází o „vnitřnosti“, vlastně veškeré vybavení, které není vidět a které by mohlo zhoršit jeho stabilitu v muzeu. Současně je vylepšováno vnitřní osvětlení, aby se návštěvníci mohli pořádně pokochat. 

V prvním lednovém týdnu bude raketoplán naposledy zapnutý – pak už se jeho motory odmlčí navždy. Lidem ze serveru Collectspace.com se podařilo ještě před definitivním odstavením raketoplánu domluvit návštěvu. Byli posledními lidmi, kteří ho mohli vidět v podobě, která není jen Potěmkinovou vesnicí pro turisty. Podívejte se na fotografie, které pořídili. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články