Používání sociálních sítí odráží odlišnou mentalitu lidí z Východu a Západu

Sociální sitě na vás prozradí skoro všechno. Mnohdy nic ani neskrýváme, a tak se lidé na druhé straně světa o nás mohou dozvědět, kde a s kým jsme byli na dovolené nebo kde a jak dlouho pracujeme. Sociální sítě však prozrazují i to, co si sami neuvědomujeme.

Používání sociálních sítí odráží odlišnou mentalitu lidí z Východu a Západu
Používání sociálních sítí odráží odlišnou mentalitu lidí z Východu a Západu
Zdroj: archiv

Rozdíl mezi americkou kulturou upřednostňující "já" a mezi čínskou mentalitou s kolektivním uvažováním ve prospěch více lidí se zřetelně odráží právě na sociálních sítích. Upozornila na to studie vedená Michigan State University v čele s profesorkou Lindou Jacksonovou.

Amerika vs. Čína

Američané stráví na sociálních sítích více času, považují je za důležitější a mají na sítích více "přátel". V Americe jsou nejpopulárnější Facebook a v Číně Ozone. Takové jsou závěry studie. A co to znamená?

Profesorka psychologie Linda Jacksonová (odbornice na vztahy dětí k sociálním sítím, chytrým telefonům, počítačům a počítačovým hrám) vysvětluje, že čínští studenti se více zajímají o vztahy v reálném světě a méně o virtuální vztahy, které vznikají právě na sociálních sítích. Čínská mládež také méně inklinuje k "sebepropagaci", tak jak je to populární na sítích, jako jsou Twitter nebo Facebook.

Používání sociálních sítí o nás prozradí víc, než bychom si asi přáli. FOTO: Thinkstock

"Ve Spojených státech se všechno točí kolem prosazování a propagaci sebe sama, sbírání bodů za své výkony, popírání svých nedostatků a negativních výsledků," vysvětluje Jacksonová. "V Číně je to přesně naopak. Když se vám stane něco negativního, vezmete vinu na sebe a mluvíte o tom, jak se můžete zlepšit. Když se stane něco pozitivního, o prospěch se jedinec dělí s ostatními, s celou skupinou."

Jacksonová spolu s Jin-Liang Wangem, výzkumníkem z China Southwest University, zkoumali více než 400 studentů a vysokoškoláků z obou zemí. Výsledky jejich výzkumu jsou publikovány v odborném časopise Computers in Human Behavior.

Jak moc jsme jiní?

Výzkum ukázal, že američí účastníci výzkumu trávili na sociálních sítích ve srovnání s čínskými participanty dvakrát více času (téměř 52 minut denně). Téměř pětina (19 procent) čínských účastníků tvrdilo, že nikdy žádnou sociální síť nepoužila (v případě Američanů to byla jen 4 procenta).

Jacksonová tvrdí, že v tom celém hraje roli více faktorů - například odlišné pojetí rodičovské výchovy. Čínští rodiče kladou důraz na úsilí či snahu jako na prostředek k dosažení cíle a úspěchu. A používání sociálních sítí jejich výchově a cílům neodpovídá - odrazuje jejich potomky od práce ve škole. Jacksonová je přesvědčena, že "čínští rodiče se snaží své děti od sociálních sítí odrazovat a některé je svým dětem i zakazují."

Co o naší mentalitě prozrazují sociální sítě? A co prozrazují o naší kultuře a výchově? FOTO: Thinkstock

Na výsledku výzkumu se podílí samozřejmě i faktor, že v čínských domácnostech je méně počítačů, často jsou v domácnosti sdíleny více lidmi. Ale Jacksonová nevidí přístup k počítači jako rozhodující faktor: "Pokud čínští studenti chtějí na internet, snadno si jej najdou, ať už doma nebo ve škole. Je to spíše záležitostí motivace."

"Jde také o otázku, co je v každé kultuře považováno za důležité. V Číně je třeba důležitá společná rodinná věčeře, domácí úkoly nebo pomoc v domácnosti," vysvětluje Jacksonová kulturní pozadí výzkumu. Sama potvrzuje, že její příští bádání se bude zaměřovat na negativní dopady používání sociálních sítí a internetu jako takového.

"Jsme svojí podstatou sociální bytosti, a tak ze sociální izolace způsobené sociálními sítěmi a používáním internetu nemůže vzejít nic dobrého," říká. "A sociální izolaci nezpůsobuje jen internet, ale většina moderních technologií."

 

Zdroj: Michigan State University / Science Daily

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články