Praha! je nejlepším IT Projektem roku 2013

Aplikace Praha! (www.prahachytre.cz), kterou loni spustil magistrát hlavního města, získala první místo v soutěži IT Projekt roku 2013. Jde o informační systém, který mohou zdarma využívat majitelé chytrých telefonů.

Praha! je nejlepším IT Projektem roku 2013
Praha! je nejlepším IT Projektem roku 2013
Zdroj: archiv

Projekt Praha! běží na platformách IOS a ANDROID a je volně ke stažení na serverech AppStore, Google Play a na webu Magistrátu Hlavního města Prahy. Aplikaci si již stáhlo na 30.000 uživatelů.

„Jsem rád, že sklízíme úspěch s novým projektem, přestože nejvíce času musíme věnovat uklízení po Pavlu Bémovi. Na odboru informatiky jsme změnili celkovou strategii a chceme Pražanům zajistit vyšší komfort v oblasti poskytování informací a možností využívat internet při vyřizování jejich záležitostí," uvedl radní pro informatiku Jan Vašíček (TOP 09), který je i duchovním otcem projektu Praha! Přestože aplikace zvítězila, má být podle Vašíčka brzy rozšířena o nové služby.

Slavnostním vyhlášení vítězů 11. ročníku soutěže IT Projekt roku se konalo minulý čtvrtek v Autoklubu České republiky. Mezi dalšími oceněnými jsou aplikace Pojišťovna v České pojišťovně a Jednotný docházkový systém pro Skupinu ČEZ.

Soutěž pořádá Česká asociace IT manažerů CACIO (Česká asociace manažerů informačních technologií, která sdružuje vrcholové vedoucí oblastí informačních technologií) ve spolupráci s ICT Unií. Z přihlášených projektů vybrala odborná 15členná porota vedená prof. Ing. Zdeňkem Molnárem, CSc. na základě pěti hodnoticích kritérií dohromady osm finalistů. Ti pak před porotou ve dvou kolech osobně prezentovali své projekty a porota následně určila tři vítěze.

Cenu „za přínos v oblasti dlouhodobého uchování informací", kterou udělilo partnerské sdružení CNZ (Co po nás zbude), získal projekt Digitalizace došlých dokumentů ve společnosti SCHENKER.

„Také v tomto ročníku byla do soutěže přihlášena řada zajímavých projektů, z nichž vybrat nejlepší nebylo jednoduché. Všechny projekty, které se dostaly do finálového kola, byly velmi kvalitní. Věříme, že naše soutěž přispěje k tomu, aby oblast informačních technologií a její nesporné přínosy byly stále uznávanější jak ve veřejné správě, tak v komerční sféře a samozřejmě i mezi širokou veřejností," prohlásil předseda CACIO Miroslav Hübner.

Související články