Prales na křídlech motýla

Evropská unie sahá dál, než si mnozí lidé myslí. Po vzoru vznešených královen se i Evropa zdobí náhrdelníkem tvořeným krásnými tropickými ostrovy. Jedním z těchto drahokamů je i francouzské souostroví Guadeloupe v Karibiku.

Prales na křídlech motýla
Prales na křídlech motýla
Zdroj: archiv

Karibské souostroví Guadeloupe z výšky připomíná zeleného tropického motýla, který přistál s roztaženými křídly uprostřed modrých vod Karibského moře. Na spodním křídle se vypíná nejvyšší hora celých Malých Antil – vyhaslá sopka La Soufrière. Její svahy jsou pokryté bujným pralesem, který křižují desítky kilometrů trekových cest a stezek vedoucích až na vrchol vulkánu. Cestou na vás čekají nádherné vodopády, díky kterým původní obyvatelé pojmenovali Guadeloupe jménem Karukera – tedy Ostrovy krásných vod.

Trumfem v rukávu tropického přístavu jsou pak místní proslulé trhy. Právě zde se každodenně koná spontánní přehlídka přírodního bohatství zasazená do prostředí živého kreolského městečka. Trhy probíhají pod širým nebem a podobně jako jinde v tropech na nich seženete úplně všechno.

Přímo u moře a na dohled od největšího náměstí Place de la Victorie nabízejí své úlovky kreolští rybáři. Když zrovna nerozmlouvají se zákazníky, berou jednu rybu po druhé a zručně je čistí geniálně jednoduchým nástrojem. Na kusu násady od koštěte mají rezavými hřebíky přitlučených asi tak pět zátek od piva. Je k nevíře, že touto improvizovanou škrabkou zvládnou očistit bodloka od šupin sotva za minutu.

Chcete si projít místa, kde vládnou dvoumetroví leguáni, podívat se pod hladinu moře a dovědět se, proč český „tuzemák“ vůbec není rum? Nebo se podívat na reliéf dvou vyhaslých sopek, který připomíná ženská ňadra, či si dokonce připravit vlastní lahodnou smrt? V tom případě se vydejte na přednášku s promítáním se zoologem, fotografem, publicistou a především cestujícím novinářem Michaelem Foktem.

Jeho reportáže ze života zvířat i lidí získaly několik cen v soutěži profesionálních fotografů Czech Press Photo včetně prvního místa, ceny Zlaté oko v kategorii Příroda, ceny dětí UNICEF či cen za nejpůsobivější makrofotografii. O zajímavostech místní kultury i života v přírodě vám bude Michael Fokt vyprávět se stejnou poutavostí, s jakou připravuje pořady pro různé televizní i rozhlasové stanice. Vydejte se s ním do míst, kde vznikly jeho úspěšné reportáže!

 

Informace k přednášce:

Téma: Guadeloupe

Místo: Městská knihovna v Praze, malý sál - Mariánské nám. 1, Praha 1

Kdy: 13. 11. 2013 od 19:00 – 21:00 hod.

Vstupné: 40,- Kč

Související články