Pravda o slonech: Koho se bojí a co si skutečně pamatují?

Určitě jste slyšeli, že se sloni navzdory své velikosti bojí myší. Povídá se také, že mají neuvěřitelnou paměť. Co z toho je pravda a co mýtus? A věděli jste, že slonice mají nejdelší reprodukční systém ze všech suchozemských savců?

Sloni mají opravdu dobrou paměť, zvlášť co se týká krajiny a sociálních vazeb.

Tvrzení, že mají sloni strach z myší, má pravděpodobně na svědomí římský filosof Plinius Starší, autor nejvýznamnější přírodovědné encyklopedie starého Říma, Historia naturalis. Právě zde Plinius uvedl, že "ze všech žijících tvorů, nenávidí sloni nejvíce myši".

"Existuje mnoho mýtů o tom, jak myši šplhají po sloních chobotech," připouští Craig Bruce ze zoologického spolku v Londýně. "Ale neexistuje žádný serizní důkaz o tom, že by se sloni myší skutečně báli."

Myší se nebojí, zato je děsí včely.

Co je jisté, že sloni nesnášejí včely. Když pouštěli rodince slonů odpočívající pod stromem v Keni nahrávku bzukotu afrických včel, vzali sloni nohy na ramena a utekli. V Africe dokonce existuje projekt, který zkoumá možnost využití včel, které by odradili slony od hladových útoků na pěstované plodiny.

Vzpomínky na rodinu

Sloni si pamatují trasy, po kterých během svého života migrovali, vzpomenou si dokonce i na vzezření krajiny a mají také neuvěřitelnou sociální paměť. V Keni v devadesátých letech probíhaly experimenty, při kterých odborníci zkoumali způsob, jakým sloni komunikují. Když pustili rodině nahrávku volání jedince, který zemřel před dvěma lety, seskupili se sloni kolem reproduktoru a odpovídali na jeho volání. Projevili tedy reakce charakteristické pro silné sociální vazby. V jiném případě se slonice přesunula k jinému stádu. Její původní rodina reagovala na její volání i dvanáct let poté, co od ní odešla.

Mladí sloni samici nikdy neoplodní, souvisí to prý s délkou jejich penisu.

Dědictví od vodních předků 

A věděli jste, že reprodukční systém samice měří celé tři metry? Slonice tedy disponuje nejdelším reprodukčním ústrojím ze všech suchozemských savců. I když má samec velmi dlouhý penis (průměrně kolem jednoho metru), nikdy nedosáhne samiččiny vagíny, jež se nachází hluboko uvnitř těla. Toto nezvyklé uspořádání bylo nalezeno také u mořských savců, zabraňuje totiž vniknutí vody do vagíny během páření. U slonů může tedy jít o pozůstatek z dob jejich vodních předků.

Mohlo by vás zajímat:

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

REKLAMA

Nejčtenější články

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.