Pražská zoo rozmnožila jako první na světě želvu korunkatou

Pražští chovatelé dosáhli světového úspěchu: objevili způsob rozmnožování indické želvy korunkaté, který pro vědce doposud zůstával tajemstvím.

Pražská zoo rozmnožila jako první na světě želvu korunkatou
Pražská zoo rozmnožila jako první na světě želvu korunkatou
Zdroj: archiv

V Praze se vylíhlo sedm mláďat díky zcela nekonvenčnímu postupu - umístění vajec do vody. Návštěvníci zoo si mláďata budou moci prohlédnout už tento víkend.

Želva korunkatá neboli diadémová (Hardella thurjii) patřila donedávna k hojným obyvatelkám severoindických řek. Některé aspekty jejího života přesto zůstávaly zahaleny tajemstvím; o způsobu rozmnožování této želvy existovaly pouze neověřené a rozporuplné údaje.

„O vylíhnutí želv korunkatých jsme se pokoušeli čtyři roky, většina vajec se ale kazila krátce po umístění do líhně. V cestě k našemu zoologickému objevu sehrála zásadní roli mezinárodní spolupráce,“ uvedl kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

Historie želv v Čechách

Vzácnou skupinu mladých želv korunkatých umístil v roce 2006 do pražské zoo význačný německý herpetolog Hans-Dieter Philippen. Druhou důležitou postavou byl indický výzkumník Dhruvajyoti Basu, největší znalec želv korunkatých v přírodě. Velmi ochotně se s pražskými chovateli podělil o své znalosti, s velkým entuziasmem komentoval probíhající pokusy s inkubací vajec a přispěl mnoha cennými radami. Klíčovou se ukázala být jeho zmínka o tom, že nevěří odborných zprávám o kladení želv korunkatých do písku: indičtí rybáři mu prý vykládali o tom, že tyto želvy kladou vejce přímo do vody.

Pražští chovatelé poté vypozorovali, že zdejší samice skutečně záměrně klade vajíčka do vody a zadníma nohama při tom opatrně tlumí jejich pád. Režim vajec se proto pokusili přizpůsobit vodnímu režimu severoindických řek, které jsou napájeny himálajskými ledovci. „Samotnému vylíhnutí mláďat předcházelo vskutku drakonické zacházení s vejci. Nejdříve jsme je na 42 dní umístili ve vodní lázni, což je postup, který podle vžitých představ žádné plazí vejce nemůže přežít,“ popsal kurátor Velenský.

Poté vejce tři měsíce vysychala ve vinotéce v teplotě 15 °C. To je pro vejce tropických želv další vrcholně nezvyklý krok. Posledních 65 dní se vajíčka inkubovala v běžných podmínkách v líhni vyhřáté na 29 °C. Dva dny před líhnutím jim však byl opět odepřen přísun kyslíku intenzivním zavodněním a konečná fáze líhnutí probíhala dokonce v akváriu. Zde se ze zcela ponořených vajec bleskově líhla zdravá a velmi vitální mláďata.

Umírající želvy…

Stavy želvy korunkaté v přírodě dnes v souvislosti s nadměrným lovem a zhoršováním životního prostředí prudce klesají. Zásadní objev o způsobu jejího rozmnožování tak může výrazně napomoci záchraně tohoto druhu.

Pražská mláďata želvy korunkaté budou k vidění každou sobotu a neděli v rámci pravidelného komentovaného setkání u velkých želv, které začíná ve 13:30 v Pavilonu velkých želv. Zhruba v jednom roce věku se potom přestěhují k dospělým želvám korunkatým, které žijí společně s gaviály v pavilonu Čambal.

Dhruvajyoti Basu minulý rok tragicky zemřel při pozorování gaviálů. Pražští chovatelé by úspěch v chovu želv korunkatých rádi věnovali jeho památce.

FOTO: Petr Velenský, Zoo Praha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články