Přechod Venuše přes Slunce bude 6. června. Můžeme ho vidět i v Česku

Vzácný astronomický úkaz – přechod čili tranzit planety Venuše přes sluneční kotouč – bude možné pozorovat v českých zemích s východem Slunce ve středu 6. června.

Přechod Venuše přes Slunce bude 6. června. Můžeme ho vidět i v Česku
Přechod Venuše přes Slunce bude 6. června. Můžeme ho vidět i v Česku
Zdroj: archiv

Znovu se bude tento jev opakovat až za 105 let, uvádí astrofyzik Petr Kulhánek. Z české kotliny bude pozorovatelný ale jen konec úkazu, protože Slunce vyjde, když už bude stín Venuše na slunečním kotouči. Slunce bude nízko nad obzorem a pozorovací podmínky nebudou ideální. Přesto by bylo podle Kulhánka škoda se o pozorování tak vzácného jevu alespoň nepokusit.

Podívejte se na video, jak přechod Venuše vypadal naposledy – v roce 2004:

 

Hra na schovávanou

Jde o zákryt jednoho tělesa sluneční soustavy jiným. S nadsázkou řečeno o "zatmění Slunce" Venuší. Vzhledem ke vzdálenosti Země a Venuše bude možné na slunečním kotouči pozorovat pouze pomalu se pohybující černý kotouček.Za pomoci vhodného filtru bude tento úkaz vidět i pouhým okem, podobně jako například částečné zatmění Slunce Měsícem.

Zatmění Slunce pozorovaly miliony lidí


"Nikdy se nedívejte přímo do Slunce, i když při současném přechodu bude Slunce nízko nad obzorem, mohlo by vám poškodit zrak," varuje pozorovatele astrofyzik.

Přechod (tranzit) Venuše přes sluneční disk: planeta Venuše projde přímo mezi Sluncem a Zemí, a zakryje tak malou část slunečního kotouče. Venuše během přechodu vypadá ze Země jako malý černý disk pohybující se napříč slunečním kotoučem. Poslední tranzit (2004)  trval 6 hodin. Přechod je podobný zatmění Slunce Měsícem, ovšem Venuše vypadá vzhledem ke své vzdálenosti od Země o dost menší (přestože je téměř 4x větší než Měsíc).

Podívejte se na animaci tranzitu Venuše:

Pohyby na obloze pomáhaly pochopit svět 

Pozorování přechodů Venuše přes sluneční kotouč sehrálo v historii astronomie důležitou úlohu. Změřením okamžiků jednotlivých fází tohoto úkazu z různých míst na Zemi bylo totiž možné určit vzdálenost mezi Zemí a Sluncem a s pomocí Keplerových zákonů pak i vzdálenosti ostatních planet.

První přechody planet přes sluneční kotouč předpověděl na základě Rudolfinských tabulek Johannes Kepler (1571 až 1630). Šlo o přechod Merkuru dne 7. listopadu 1631 a přechody Venuše 6. prosince 1631 a 6. června 1761. Přechod z roku 1631 nebyl z většiny Evropy pozorovatelný, a tak se prvním pozorovaným přechodem stal tranzit ze 4. prosince 1639. Tento přechod vypočetl anglický astronom Jeremiah Horrox (1619 až 1641) a jako první ho také pozoroval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články