Připravte si dalekohled! Kolem Země dnes v noci prosviští obří asteroid!

Asteroid velký v průměru 325 metrů, s nepoetickým názvem 2004 BL86, proletí dnes v noci tak blízko naší planety, že ho může vidět každý, kdo se vybaví obyčejným dalekohledem.

Zdroj: čtk

Zemi mine tenhle drobeček ve vzdálenosti 1 207 008 kilometrů rychlostí 56 327 kilometrů za hodinu. Nejlepší podívaná by měla být kolem deváté hodiny, pokud ovšem bude jasná obloha. Podobná příležitost se bude opakovat až v roce 2027, kdy se k Zemi přiblíží 1999 AN10.

"Tento asteroid pro Zemi v dohledné době nepředstavuje žádnou hrozbu. Proletí poměrně blízko a je opravdu velký, takže nám nabízí jedinečnou příležitost ho sledovat a dozvědět se víc," nechal se slyšet Don Yeomans, manažer speciálního programu NASA pro objekty blízké Zemi.

"Asteroidy poskytly naší planetě stavební kameny života a také vodu. V budoucnu se stanou cennými zdroji minerálních rud a dalších životně důležitých přírodních zdrojů," uvedl Yeomans.

Mohlo by vás zajímat:

Poté, co asteroid proletěl kolem Země, vyšlo najevo, že má malý měsíc. Fotografie byla pořízena ve chvíli, kdy byl asteroid od naší planety vzdálený zhruba 1,3 miionů kilometrů. 

Asteroid 2004 BL86 má svůj měsíc.

2004 BL86 měří zhruba 325 metrů v průměru. Jeho měsíc má přibližně 70 metrů. Podle údajů NASA je pouhých 16 % asteroidů binárních či trinárních (tedy mají jeden či hned dva měsíce). K pozorování tohoto asteroidu použili speciální sedmdesáti metrovou antenu v Goldstone v Kalifornii. Díky radarové technice mohli vědci zkoumat jeho tvar, velikost, rotaci i povrch a zpřesnit kalkulaci jeho oběžné dráhy. Jedním z týmu pozorovatelů byl i Čech Petr Pravec z observatoře v Ondřejově.

Související články