Přivítejte čínský rok Ovce stylově - na festivalu Songfest

Multikulturní festival Songfest.cz se za posledních 13 let svého fungování rozvinul v oblíbenou oslavu nového roku – i když toho čínského. Ačkoliv svým programem přesahuje žánry i kontinenty, dokázal si udržet komorní a intimní ráz. Návštěvníkům festival nabízí koktejl jedinečných koncertů a doprovodných akcí, jejichž společným jmenovatelem je právě vítání nového čínského roku dle luno-solárně jupiterského kalendáře.

Zdroj: Isifa

Přemýšlíte nad tím, jak udělat svým blízkým o Vánocích radost? Zkuste netradiční dárek v podobě vstupenky na kulturní událost, která pohladí na duši. Blíží se 14. ročník festivalu Songfest.cz a s ním oslavy příchodu čínského nového roku. Letos budeme vítat rok Ovce.

Festival, který nese podtitul „na jedné scéně s Východem", každoročně probíhá ve třech po sobě jdoucích týdnech - vždy od čtvrtka do soboty - a právě nadcházející akce proběhne od 12. - 28. 2. 2015. Slavit se bude v devíti městech v Čechách i na Moravě. Po úvodní Praze přichází Plzeň a Hradec Králové, pak se akce přesouvá na Moravu do Olomouce, Brna a Znojma a závěrečné tři koncerty proběhnou v Písku, Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Vstupenky je možné zakoupit na pokladnách kterékoliv z festivalových scén a předprodejní cena je přívětivá – pohybuje se od 180 do 250 Kč.

Multikulturní zážitek

„Každý ročník je něčím originální, tentokrát bych vyzdvihla zejména žánrovou pestrost koncertů a prolínání kulturních vlivů, říká zakladatelka festivalu Feng-yűn Song. V rámci jednoho večera tak budou diváci moci zhlédnout třeba tanečníky z Indonésie, zasnít se při vyprávění příběhů ze Sibiře za doprovodu didgeridoo nebo si užít vystoupení čínské houslistky či dětského uměleckého souboru. Mezi hosty vystoupí také trio balkánských hudebnic, výtečná německá zpěvačka žánru world music a seskupení z Mongolska, Japonska nebo Číny. Na každém koncertě vystoupí Feng-yűn Song s Triem PUO s lidovými písně z Číny v jazzové úpravě. Ve středních Čechách a na Moravě navíc jejich repertoár doplní i písně Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka v českém i čínském překladu, za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové.

Feng-yűn Song je nejen hlavní moderátorkou a zároveň aktérkou každého z devíti festivalových koncertů a spolu s ní se na pódiu objeví již tradičně také „duchovní kmotr" festivalu, herec a mistr divadelní improvizace Jaroslav Dušek. Zcela nově se na scéně v roli moderátora představí v posledním festivalovém týdnu známý písničkář, spisovatel a světoběžník Jan Burian.

Zakladatelka festivalu Feng-yűn Song a duchovní kmotr projektu Jaroslav Dušek

Zajímavé workshopy

Kromě hlavního koncertu, který začíná vždy v 19 hodin, nabízí festival mezi 16 – 18:30 hodinou doprovodný program určený dětem i dospělým. Ten probíhá v každém městě v takzvaném Pavilonu her a je pro všechny příchozí zdarma. „Hosté si budou moci třeba vyrobit amulet z ovčí vlny, vyzkoušet si svůj hudební talent ve tvůrčích dílnách, připravili jsme krásnou výstavu tušové malby paní Xiaomei. A nikdo nebude mít hlad nebo žízeň, protože v nabídce bude dobrý čaj a raw nebo vegetariánské pochoutky" láká ředitelka Song.

Zatímco v minulém ročníku se prostřednictvím koncertů a doprovodného programu vítal čínský rok Koně v elementu dřeva, letos budou návštěvníci svědky příchodu roku dřevěné Ovce. „V některých kalendářích se můžeme pro znamení Ovce setkat s označením Koza, jedná se ale o totožný znak. Zatímco v západních zemích se více používá název Ovce, východní země hovoří o Koze údajně proto, že kozy se v Číně objevily dříve než ovce" říká s úsměvem zpěvačka Feng-yűn Song, zakladatelka a ředitelka Songfestu.

Pokojný rok ovce

A jaký tedy podle čínského kalendáře bude ten nadcházející rok? „Ovce je mírumilovné, přívětivé a klidné znamení se smyslem pro umění a krásno. Po rychlém a dynamickém roku Koně bychom měli zvolnit. Pokojná ovce je symbolem teplé mateřské náruče a harmonie. Moc si přejeme, aby takový byl i nadcházející rok a samozřejmě také náš festival" shrnuje Feng-yűn Song.

Více informací najdete na webových stránkách projektu.