Přízračné šelmy

Pumy se umějí mistrně skrývat a jen málokdy vystoupí ze stínu. Podle Douglase Chadwicka však po 40 letech nenápadně znovu získávají ztracená území, odkud je vytlačila civilizace. Prosincovou reportáž doprovází nádherné snímky Stevea Wintera a dvou dalších fotografů.

Puma neboli Puma concolor žije na území sahajícím od jižní Argentiny a Chile až na okraj kanadského Yukonu. Je to nejrozšířenější velký suchozemský savec na západní polokouli, přesto patří mezi ty, které člověk spatří jen zřídkakdy. Pumy žijící v Severní Americe jsou většinou považovány za obyvatele hor: vyšší polohy se staly jejich posledním útočištěm.

V USA na počátku 20. století tyto nádherné šelmy přežívaly jen v řídce osídlených oblastech Skalnatých hor, v jihozápadní části USA a v pohořích na západě kontinentu. V některých západních státech se vyplácely odměny za zabití pumy ještě v 60. letech dvacátého století. Zákon z roku 1972 zakázal používat otrávené návnady na federálních pozemcích. Vládní úřady pro ochranu přírody stále častěji považovaly pumy za lovnou zvěř a začaly regulovat jejich lovnou sezonu. Poprvé po třech stech letech začal počet pum stoupat. Od té doby jsme svědky návratu velkých masožravců.

Rozšíření pum MAPA: NG Maps

V uplynulých 40 letech se pumy vytrvale šířily v západní části USA. Zamířily také na východ na Velké planiny a vytvořily nové skupiny v oblasti Missouri Breaks v Montaně, v Severní a Jižní Dakotě a v poslední době také v západní Nebrasce. Z rostoucího počtu potvrzených pozorování – od roku 1990 jich bylo více než 200 – je zřejmé, že pumy navštěvují téměř každý stát na Středozápadě i kanadské provincie sousedící se Spojenými státy.

Putující pumy jsou obvykle mladí samci, kteří se nedávno osamostatnili. Většinou se vydávají na cestu, aby si našli partnerku, avšak stávají se obětí nervózních farmářů, místních policistů, pytláků nebo silničního provozu. Ten nejneohroženější z nich se v roce 2011 ocitl na titulních stránkách novin, když zahynul po srážce s terénním autem na výjezdu z dálnice v Milfordu ve státu Connecticut. Podle genetických testů zvíře pocházelo z Black Hills v Jižní Dakotě a urazilo vzdálenost více než 3 220 kilometrů, což je nejdelší známá vzdálenost překonaná čtyřnohým volně žijícím živočichem.

Douglas Chadwick píše o volně žijících zvířatech na celém světě. Steve Winter působí jako mediální ředitel organizace Panthera, která se zabývá ochranou velkých kočkovitých šelem.

Ochutnávka prosincového vydání

puma,winter,ngs 

Související články

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.