Proč si teď velemyš obláčková ze zoo v Ústí jen tak neodpočine?

V zoologické zahradě v Ústí nad Labem se radují. Williamovi a Kate II. – páru velemyší obláčkových – se před pár týdny narodilo první mládě. Velmi zajímavý je u tohoto druhu hlodavců, kteří pocházejí z ostrova Luzon na Filipínách, způsob odchovu.

Samice velemyši rodí vždy jen jedno mládě po 60 až 65 dnech březosti.
Samice velemyši rodí vždy jen jedno mládě po 60 až 65 dnech březosti.
Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Zoologická zahrada začala zajímavé hlodavce chovat v roce 2015, kdy k nim přišel samec William ze Zoo Vídeň. Po měsíci za ním dorazila z Ostravy samice Kate. Přestože ale porodila pětkrát, o žádné ze svých mláďat se nestarala. Chovatelé se proto rozhodli pro příchod nové samičky ze Zoo Plzeň, kterou pojmenovali Kate II.

O březosti Kate II, které je třináct měsíců, se vědělo, a tak pro chovatele nebyl porod žádným překvapením. „Samice se s čerstvě narozeným mládětem ukryla ve své dřevěné boudičce, která jinak slouží k odpočinku. Díky tomu, že už druhý dne vylezla ven, bylo možné mládě zkontrolovat," říká mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.Velemyši mají velké zadní nohy s většími drápy, které jim pomáhají v životu ve větvích.Zdroj: Zoo Ústí nad LabemMláďata velemyši obláčkové se rodí plně vyvinutá, osrstěná a hned vidí. U tohoto druhu se vyvinul velmi zajímavý způsob odchovu. „Samice sce může mládě na krátkou dobu odložit v hnízdě, ale ono je většinou pevně přisáté k jednomu ze struků, které má samice umístěné úplně vzadu na břiše. Pokud vyleze z hnízda kvůli hledání potravy a pohybu ve větvích, mládě ji v pevném spojení následuje a cupitá za ní. Někdy to vypadá opravdu krkolomně a je až s podivem, že nespadne," vysvětluje s úsměvem Věra Vrabcová. Protože zatím všechno nasvědčuje tomu, že odchov bude úspěšný, můžou si tento pohled při troše štěstí vychutnat i návštěvníci zoologické zahrady.

Mohlo by vás zajímat: