Projděte se po vesmírné stanici a prozkoumejte všech 15 modulů

Jestli jste snili o výletu do kosmu, ale netroufli jste si opustit Zemi, teď máte šanci. Google Street View se posunul od ulic měst z celého světa na Mezinárodní kosmickou stanici, kterou si teď prohlédnete z každého počítače.

ISS je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice.
ISS je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice.
Zdroj: Google Street View

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) žijí a pracují kosmonauti od listopadu 2000. Teprve teď si můžete díky Street View prohlédnout prostředí, které je každodenně obklopuje - od jejich ložnice až po místa, kam ukládají skafandry. Jestli vás zajímají podrobnější informace, můžete si na několika místech rozkliknout malou tečku, která vám zobrazí víc. Zjistíte například, co astronauti dělají, aby byli fit, jaké potraviny jedí a kde se provádějí vědecké experimenty.

ISS se skládá z 15 modulů a Street View vám umožní mezi nimi přecházet. Protože Google nemohl vytvořit 360 stupňové panoramatické snímky obvyklou metodou, spojil se s NASA a Marshallovým střediskem vesmírných letů a společně vytvořili „metodu bez gravitace“ pro získání snímků pomocí digitální zrcadlovky a vybavení na stanici. Francouzský astronaut Thomas Pesquet, který je na Mezinárodní vesmírné stanici od listopadu 2016, pořídil fotografie a ty pak poslal na Zemi, kde se vytvářela panoramata.  

Zdroj: Google Street View Výsledku, který mají lidé možnost vidět na Street View, však předcházelo spoustu problémů, hlavně při pořizování snímků. "Na ISS je všude technické vybavení s velkým množstvím kabelů a také s komplikovaným uspořádáním modulů, které se střídají ve všech směrech - vlevo, vpravo, nahoru, dolů," napsal Pesquet na blogu Google. Situaci moc nepomáhala ani nulová gravitace.
 
Výsledek však za to stojí - podívejte se TADY!

Mohlo by vás zajímat: