První chytré hodinky s Braillovým písmem

Zrakově postižení jsou nadšení z novinky, kterou nabízí jihokorejská společnost Dot. Chytré hodinky jim zajistí větší pocit soukromí a problém pro ně nebude ani odpovědět na zprávu. Mezi zájemci je i zpěvák Stevie Wonder.

Chytré hodinky Dot znamenají převrat v zařízení pro zrakově postižené.
Chytré hodinky Dot znamenají převrat v zařízení pro zrakově postižené.
Zdroj: Ferrari/Profimedia.cz

První myšlenka vyrobit chytré hodinky pro nevidomé napadla Erica Kima, zakladatele společnosti Dot, při studiu na University of Washington. Všiml si, že zatímco většina studentů využívala při učení lehce přenosné tablety, jeho slepí spolužáci museli nosit velké a objemné knihy v Braillově písmu.Pocit soukromí je na prvním místě.Zdroj: Ferrari/Profimedia.czV minulosti se chytré hodinky pro nevidomé spoléhaly na zvukové výzvy. Společnost Dot si uvědomila, že takové zařízení nedává uživateli dostatečný pocit soukromí, zvlášť když se ocitne v přeplněné veřejné dopravě. Nové chytré hodinky zobrazí v Braillově písmu čtyři časy, a to prostřednictvím mřížky s různě vystouplými body, což je pro nevidomého vodítkem při hláskování slov.

Nejde jen o funce, ale i o možnost vybrat si ze tří barevných provedení.Zdroj: Ferrari/Profimedia.czChytré hodinky, které prošly tříletým vývojem, je možné propojit prostřednictvím Bluetooth i s telefonem a přijímat tak zprávy z aplikací, jako je WhatsApp, Messenger nebo přijímat informace z map Googlu. Uživatelé tak mohou odpovídat i na zprávy a e-maily.

Hodinky jsou na trhu od března a jejich cena se pohybuje kolem 300 dolarů. O novinku už projevilo zájem 140 000 zákazníků, mezi nimiž je i slavný soulový zpěvák Stevie Wonder. „Jde o první krok ve vývoji zařízení pro nevidomé. V plánu už máme elektronickou čtečku knih Kindle, která by se na trhu mohla objevit v roce 2018," slibuje Eric Kim.

Mohlo by vás zajímat: